Verkrachting als wapen tegen protesten Iran
- Nieuws
- Verkrachting als wapen tegen protesten Iran
De protesten in Iran houden niet op, nu de derde maand na de dood van Mahsa Amini is ingegaan. Intussen zijn meer dan 400 mensen gedood, duizenden demonstranten opgepakt en de eerste doodsvonnissen opgelegd. De regering treedt steeds harder op. Nu komen ook berichten naar buiten dat de regering geen enkele grens schuwt in het intimideren van betogers.
Dat vertelt journalist Judit Neurink in Bureau Buitenland:
Video niet beschikbaar
De Amerikaanse nieuwszender CNN sprak meerdere mensen die, nadat ze opgepakt waren vanwege de steun aan protesten, gemarteld zijn. Die martelingen waren extreem, tot verkrachting aan toe. Aan CNN deden ze anoniem hun verhaal.
Ook mannen zijn verkracht. Het doel ervan is intimidatie. "Mensen bang maken, mensen van de straat halen", vertelt Neurink.
Verkrachtingsslachtoffer zijn is taboe
In Iran, en de gebieden waar dit vooral gebeurt, waar minderheden als de Koerden wonen, is dit een taboeonderwerp. "Daar is een conservatieve cultuur, een schaamtecultuur. Dit is iets waar jij en je familie liever niet over praten. Er zijn zelfs video's gemaakt tijdens de verkrachtingen. Er wordt dan gedreigd om die video's naar buiten te brengen op het moment dat mensen erover praten of dat ze weer de straat op gaan."
Toch lijkt de schaamte rond dit onderwerp minder te worden, vertelt Neurink. Actievoerders die zijn sprak vertelden haar: "Sommige mensen zijn de schaamte voorbij. Het taboe is weg, want als we er niet over praten, gaat dit maar door".
Koerden slachtoffer
Vooral Koerden lijken hiervan slachtoffer te worden. Volgens Neurink staan de Koerden in Iran bekend als opstandig. "Zij zijn degenen die in 1979 het verzet tegen de Shah begonnen. En ze worden ook sinds die tijd onderdrukt." De helft van de 18.000 mensen die vastzitten, zijn deel van minderheden zoals de Koerden.
De laatste dagen wordt het in Koerdische regio van Iran steeds minder gedemonstreerd, omdat het leger daar steeds aanweziger is. In alle steden zijn enorm veel militairen op straat.
Neurink signaleert dat Koerdische leden van "oppositiegroepen zeggen: 'Laten we even rustig aan doen, want misschien moet er nu iets meer komen uit de rest van het land.' Er zijn de afgelopen week tientallen mensen gesneuveld omdat er gericht geschoten wordt op demonstranten. Dat houd je niet vol."
Luister het hele gesprek met Judit Neurink terug in de podcast van Bureau Buitenland of hier.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.