Büro Türkiye #1: strijd om de Koerdische stem
- Nieuws
- Büro Türkiye #1: strijd om de Koerdische stem
Turkije staat voor een belangrijke keus: over iets meer dan 50 dagen bepalen de Turken wie het land voor de komende jaren zal besturen. Blijft president Erdogan na 20 jaar nog steeds aan de macht? Of gaat zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu daar toch een einde aan maken? Alle ins en outs van die verkiezingen zijn te volgen in de nieuwe serie Büro Türkiye van Bureau Buitenland.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
In aflevering #1 is er aandacht voor de Koerdische stem die wel eens doorslaggevend kan zijn. Met de vaste panelgasten: Nienke van Heukelingen, EU-Turkije- expert bij het Instituut Clingendael, en journalist en Turkoloog Zehra Kaya.
Büro Türkiye #1
Koerdische stem
Heel het land kijkt uit naar deze verkiezingen, vertelt Nienke van Heukelingen. "Onder president Erdogan is Turkije steeds meer verworden tot een autocratie. De oppositie ziet dit als een laatste kans om het land terug te brengen op het democratische pad. En daarin is de oppositie groots verenigd."
In de strijd om zoveel mogelijk kiezers te winnen zoekt de oppositie de benadering met de Koerdisch gezinde partij HDP. Een belangrijke stap, zegt Zehra Kaya. "De HDP gaat strategisch geen kandidaat naar voren schuiven. Ze lijken zich aan te sluiten bij de oppositie. Het gaat om een partij die tijdens de vorige verkiezingen 11,5 procent van de stemmen wist te behalen. Dat kan straks doorslaggevend zijn voor de oppositie om Erdogan te verslaan."
Intussen is Erdogan ook bewogen richting de Koerden. Dat wil hij doen met Hüdapar: "een radicaal islamitische partij. Opvallend is dat dit een veel kleinere partij is, die ongeveer 0,5 procent kreeg. Het laat zien dat het een nek-aan-nekrace gaat worden en dat elke stem telt voor Erdogan."
Over iets meer dan 50 dagen is het zover. Tot die tijd verwacht Van Heukelingen een zware strijd voor Erdogan.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.