Buitenland
NOS

'Onafhankelijkheid van Indonesië is geschiedenis van ons allemaal'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Onafhankelijkheid van Indonesië is geschiedenis van ons allemaal'

Op 17 augustus 1945, twee dagen na de capitulatie van Japan, riep de leider van de Indonesische onafhankelijkheidsbeweging Soekarno de republiek Indonesië uit. Voor de herdenking van die Japanse capitulatie is in Nederland al jarenlang veel aandacht, maar voor die onafhankelijkheidsdag veel minder; juridisch wordt er zelfs een andere datum voor aangehouden. Langzaam komt daar verandering in.

In Indonesië is het op veel plaatsen groot feest vandaag. Activiteiten, muziek en veel eten. Maar ook in Nederland wordt vandaag een feestje gevierd; vooral door jongeren. In samenwerking met belangenorganisatie Asian Raisins organiseert Asri Prasadani een feest in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord, voor jong en oud.

"We komen samen om stil te staan bij deze historische dag. Traditiegetrouw hijsen we de vlag, we doen spelletjes zoals kroepoekhappen en eieren lopen, er is live muziek en er zijn kraampjes met kleding en boeken. Uiteraard allemaal onder het genot van lekker eten."

Het is vooral een feestdag vandaag, dus het vieren staat centraal. Maar er is ook een inhoudelijk programma bij het evenement. "79 jaar onafhankelijkheid is niet niks. Op het programma staat dans, muziek en theater, maar er komen bijvoorbeeld ook historici spreken."

Koesteren

Voor Prasadani is het vooral een leuke, maar ook een belangrijke dag. "Voor mij als Indonesiër die in Nederland woont en hier geboren is, herinnert het aan de strijd die is geleverd, en al het onrecht dat mensen is aangedaan. In het onderwijs bijvoorbeeld. De Nederlandse kolonisators zorgden ervoor dat de lokale bevolking de Nederlandse taal niet leerde en niet naar school kon. Ikzelf heb hier een volledige opleiding kunnen genieten. Ik denk dat het belangrijk is om dat te koesteren, dat dat niet vanzelfsprekend is. Deze dag is ook belangrijk om daar met z’n allen bewust van te worden, en van de effecten van het kolonialisme die vandaag de dag nog steeds doorwerken."

Voor het feest zijn al bijna 250 aanmeldingen, dus Prasadani verwacht dat het druk wordt. Niet-Indonesische mensen zijn ook van harte welkom. "Ja natuurlijk, het is open voor iedereen. De Indonesische cultuur is heel gastvrij. Het wordt gewoon een gezellig feest, ik verwacht zeker ook mensen die niet uit Indonesië komen."

Binding

Voor Prasadani illustreert dat ook dat de onafhankelijkheid van Indonesië onderdeel is van de geschiedenis die we allemaal delen. Ze ziet dat heel veel Nederlanders een binding hebben met Indonesië. "Door hun familie, omdat ze er zijn geweest, of alleen maar omdat ze van het eten houden. En we delen deze geschiedenis."

Nederland kent al jaren de nationale herdenking op de 15e bij het Indië-monument. Wat betreft de onafhankelijkheid van Indonesië houdt Nederland juridisch gezien nog altijd vast aan de datum van 27 december 1949, waarop Nederland de macht overdroeg; ruim vier jaar later. Toch zei oud-premier Rutte vorig jaar dat Nederland 'volledig en zonder voorbehoud' erkent dat Indonesië op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd.

Verwacht Prasadani dat 17 augustus in de toekomst groter gevierd gaat worden in Nederland? De organisator van het feest vindt dat 'een spannende', en denkt dat het een proces is. "Je zou het kunnen vergelijken met Keti Koti. Alleen al het feit dat het sinds kort op het Museumplein wordt gevierd, zorgt er al voor dat meer mensen ervan weten." Ze hoopt dat iets vergelijkbaars met het Indonesische onafhankelijkheidsfeest gebeurt. "Ik denk dat het belangrijk is om ook deze dag te delen met iedereen. Of je er nou wel of geen binding mee hebt; het is een feit dat dit bij de Nederlandse geschiedenis hoort."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie