Buitenland
AVROTROS

'Labour zit in een lastig parket'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Labour zit in een lastig parket'

Armoede bestrijden, huizen bouwen en groen investeren: de verwachtingen van Labour zijn hoog, constateert politicoloog Simon van Teutem - die momenteel promoveert aan Oxford University - in MISCHA!. De partij van Keir Starmer haalde donderdag een absolute meerderheid bij de Britse parlementsverkiezingen.

#498 - Simon van Teutem: 'Kiezers kiezen voor het origineel, niet voor de kopie' - MISCHA!

Labour zit meteen ook in een lastig parket, want de budgetten zijn beperkt en met de Britse economie gaat het niet bepaald lekker. "Daarbij hebben de kiezers een negatief beeld van Labour als het om geld uitgeven gaat. Met die partij moeten we oppassen, denken de Britten, want die gaat er met ons geld vandoor. Dat is ook de kaart die de Conservatieve Partij veel heeft geprobeerd te spelen deze campagne."

'Slappe debatten' van Starmer

Volgens Van Teutem is Starmer "een degelijke vent", tegelijkertijd verbaast de politicoloog zich over de "slappe debatten" van de Labourleider. "Hij was advocaat, moest lange pleidooien houden. Dan verwacht je dat je een meeslepend verhaal kan laten horen."

De radicaalrechtse partij ReformUK van Nigel Farage deed het verrassend goed deze verkiezingen en krijgt een kwart van de stemmen. Voor centrumrechtse partijen ziet Van Teutem daarin een les. "Vaak kiezen die ervoor een deel van het radicaalrechtse narratief over te nemen in de hoop dat ze daarmee de kiezer tegemoet komen. Het tegenovergestelde gebeurt: stemmers gaan voor het origineel, niet voor de kopie. Zo wordt centrumrechts ingehaald."

#498 - Simon van Teutem: 'Kiezers kiezen voor het origineel, niet voor de kopie' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie