Buitenland
HUMAN

'Vraag niet wat er ná dit regime in Iran komt, laat eerst het regime vallen'

foto: ANP (Jeroen Jumelet)foto: ANP (Jeroen Jumelet)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vraag niet wat er ná dit regime in Iran komt, laat eerst het regime vallen'

De dood van de 22-jarige Mahsa Amini wakkert inmiddels al een maand ongeëvenaarde protesten aan in Iran. Maar wat zetten Iraniërs – zowel daar als hier – op het spel door zich te verzetten tegen het regime? En zal het lukken een revolutie te ontketenen die tot systeemverandering leidt?

Mahsa Amini overleed een maand geleden, nadat ze werd opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet volgens de geldende kledingvoorschriften van de islamitische dictatuur zou hebben gedragen. De demonstraties worden hardhandig neergeslagen door het regime, maar ondanks het risico op marteling en moord, klinkt de roep om vrijheid onverminderd door.

Over de prijs van die vrijheid sprak Coen Verbraak in De Publieke Tribune op NPO Radio 1 met de Iraanse Nederlanders Yaghoub Sharhani, Mardjan Seighali en Afagh Morrowatian.

"Dit regime hoeft geen redenen te hebben om mensen te vermoorden," aldus Yaghoub Sharhani tegen Coen Verbraak. "Mahsa Amini had gewoon een hoofddoek op, maar niet goed genoeg bedekt volgens de zedenpolitie. Jongeren die opgegroeid zijn met sociale media, die in contact zijn geweest met mensen die in vrijheid leven, die beseffen nu heel goed dat er iets moet veranderen. Ik denk dat mensen hoop in de hopeloosheid van dit regime hebben gevonden om te demonstreren. Om het systeem te veranderen."

'Ik hoop echt op revolutie'

Door de afwezigheid van internet in Iran is het lastig om te ontdekken hoe het er op dit moment écht aan toe gaat in het land. Toch is Mardjan Seighali hoopvol: "Ik vind het mooi dat er nu op heel veel plekken dingen gebeuren en geprotesteerd wordt. Daardoor is het aan de ene kant heel moeilijk om in te schatten hoe groot de beweging is, maar is het aan de andere kant ook heel lastig voor de politie om overal tegelijk te zijn. Dat geeft mij hoop dat het regime op een gegeven moment moe wordt. Ik hoop echt op een revolutie."

Wat er nog meer moet gebeuren voor zo'n echte revolutie? Afagh Morrowatian: "Mensen moeten niet opgeven. Iraniërs daar niet, Iraniërs hier niet, maar ook het Westen. Iedereen moet echt alle banden met het regime doorknippen. Ze zijn aan het vechten daar, ze geven dagelijks hun leven daar. De banden moeten doorgeknipt worden. Dan kunnen ze niks meer."

En dan? Afagh: "Laten we beginnen met basale mensenrechten. Er wordt me ook heel vaak gevraagd wat ik hoop dat er na dit regime komt. En dan denk ik: laten we eerst hiermee beginnen. Laat het regime vallen."

Video niet beschikbaar

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister nu de aflevering 'Opstand in Iran' van 15 oktober 2022: - De Publieke Tribune

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Gerelateerde podcast

De Publieke Tribune

De Publieke Tribune

Ster advertentie
Ster advertentie