Buitenland
NOSNTR

Deadline voor militair ingrijpen in Niger loopt af: hoe staat het nu met het land?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deadline voor militair ingrijpen in Niger loopt af: hoe staat het nu met het land?

Aankomend weekend loopt de deadline voor militair ingrijpen in Niger af. Een paar dagen na de staatsgreep vorige week dreigden landen in de regio, die samenwerken onder de naam ECOWAS daarmee. Als president Bazoum niet wordt teruggezet in zijn functie, gaan zij misschien wel militair ingrijpen. Een poging om er diplomatiek uit te komen is vandaag mislukt.

In Niger loopt de deadline voor militair ingrijpen dit weekend af: hoe is het op dit moment in het land?

Video niet beschikbaar

De afgelopen dagen wilde een delegatie van ECOWAS eerst praten met de militairen in Niger, maar volgens Afrika-correspondent Elles van Gelder hebben ze de leider niet kunnen ontmoeten. "Dat is wel heel erg opmerkelijk, want deze delegatie was een zware delegatie. Het was een oud-president van Nigeria en een belangrijke geestelijk leider van Nigeria, maar ze hebben hem dus niet gezien", zegt ze in Nieuws en Co.

Militair ingrijpen

ECOWAS heeft gedreigd om militair in te grijpen in Niger. "Voor dit weekend moest de president terug in het zadel zijn en anders is militaire interventie een mogelijkheid. Ik heb vandaag heel veel experts gesproken in West-Afrika en die hopen en denken nog steeds dat het spierballentaal is om de druk op te voeren", vertelt van Gelder. "Het is ook nog steeds niet duidelijk hoe groot het leger is, hoe groot de steun is voor de lijfwachten die dit hebben gedaan. Ze hopen dat door die druk er een scheiding komt in Niger. Het is iets wat natuurlijk gigantisch grote gevolgen kan hebben."

Gevolgen

Volgens Van Gelder wil ECOWAS aan de ene kant een hele harde vuist maken. "Die zeggen: we hebben zoveel staatsgrepen gezien in de regio de afgelopen jaren. Dit moet stoppen. Tegelijkertijd: militaire interventie kan natuurlijk grote gevolgen hebben voor de burgers. Het kan er ook voor zorgen dat jihadisten een kans krijgen." Niger heeft als land veel te maken met terroristische aanvallen langs de grenzen. "Als legers elkaar gaan bestrijden dan wordt daar niet meer naar gekeken."

Bevolking

De bevolking in Niger is zenuwachtig. "Ik heb mensen daar gesproken: ja, we proberen kalm te blijven. Mensen gaan ook gewoon naar hun werk, maar spanning is er natuurlijk zeker. Ze merken ook alles ervan." Er zijn economische sancties op het land gelegd, veel Westerse landen stopten ook vrij snel ontwikkelingshulp. Maar ook omringende landen kwamen gelijk met maatregelen."Er is daardoor ook stroomuitval, Niger krijgt vooral de stroom vanuit Nigeria. Voedselprijzen schieten nu al omhoog, ze zijn daar afhankelijk van de havens. Niger heeft geen toegang tot zee en is afhankelijk van de buurlanden. De burgers merken het nu al."

De sancties worden door militaire leiders gebruikt als propaganda. "Ze zeggen: zie je nou wel? ECOWAS heeft het helemaal niet goed met je voor, wij zullen wel voor je zorgen. Het kan ze ook weer een wat legitimiteit geven."

NC Niger update

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie