Te gevaarlijk om naar school te gaan in Burkina Faso
- Nieuws
- Te gevaarlijk om naar school te gaan in Burkina Faso
Oplaaiend geweld in Mali heeft de afgelopen jaren voor vele doden en nog veel meer vluchtelingen gezorgd. Dat geweld heeft nu ook het naburige Burkina Faso bereikt, waar de afgelopen maanden meer dan duizend scholen zijn gesloten.
Video niet beschikbaar
Antropoloog Mirjam de Bruijn reisde door zowel Mali als Burkina Faso en zag de impact van het geweld op de bevolking. "Je ziet dat mensen bijvoorbeeld wapens gaan dragen. Ook bezocht ik een man die zijn kantoor bijna tot een soort van bunker had omgebouwd", zegt ze tegen Bureau Buitenland.
Grensoverschrijdend geweld
Het is opvallend dat het geweld in Burkina Faso oplaait, want dit land was juist het voorbeeld van stabiliteit in de regio. Na een wijdverspreide volksopstand in 2014 werd de president, Blaisé Compaoré, daar tot aftreden gedwongen en kwamen er democratische verkiezingen. Maar het stabiele en democratische imago van Burkina Faso is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Het geweld in naburige landen, waaronder Mali, is de grens overgewaaid.
Mengelmoes van aanstichters
Het geweld lijkt voort te komen uit conflicten tussen twee groepen: de Fulani en de Dogon. Toch leert een nadere blik dat ook andere groepen een rol spelen bij het geweld. Zo spelen jihadistische bewegingen handig in op de spanningen en versterken ze het geweld in de regio. 'Niemand weet precies wie er bij deze groepen zit, en door de onzekerheid over het geweld nemen de spanningen verder toe', zegt journalist Pauline Bax in Bureau Buitenland.
Gevoelig voor geluid van jihadisten
Jihadistische bewegingen doen vooral een beroep op de Fulani. Deze groep wordt vaak in de verdomhoek gestopt. “Ze worden eigenlijk overal in de regio behandeld als tweederangsburgers”, zegt Bax. Daardoor lijken ze gevoelig te zijn voor het geluid van jihadisten, die zich fel tegen regeringen afzetten.