De poort naar Europa staat op springen
- Nieuws
- De poort naar Europa staat op springen
[KRO-NCRV] Het dagelijkse leven in Ceuta, één van de twee Spaanse enclaves die grenst aan Marokko, kampt met veel problemen. Zowel Marokkanen als immigranten uit de rest van Afrika komen naar de stad in de hoop op een beter leven. Gevolg: een immense drukte overal, en een grens die het verkeer niet aankan.
Politiegeweld
Zo wordt de grens regelmatig bestormd door talloze migranten – uit West-Afrika, Marokko en Algerije. Jean-Paul is zo'n migrant die Ceuta bereikt heeft. “Ik probeerde eerst via Tanger met een boot Spanje te bereiken, maar de politie hield me steeds tegen. Dus ben ik naar de bossen aan de grens van Ceuta gegaan en ben ik over de hekken geklommen. Ja, er is daar veel geweld. De politie slaat je, maar dat is normaal: het is oorlog,” vertelt hij.
Hij komt uit Kameroen. “Je kunt daar studeren, maar dan heb je nog geen baan. Ik heb zo vaak gesolliciteerd, maar ben nooit terug gebeld. Er zijn weinig bedrijven en er is veel corruptie. Toen er in 2008 een opstand uitbrak, wist ik dat ik weg moest gaan. Ik hoop in Spanje of Frankrijk een baan in de metaaltechniek te krijgen.”
Daarnaast steken er zo'n 20.000 Marokkanen – die vlakbij de grens in Marokko wonen - dagelijks over de grens. “Als je hier werkt, kun je een verblijfsvergunning krijgen. En dan kun je je leven verbeteren,” vertelt een Marokkaan die in een snackbar werkt. “Hier kan mijn zoon bijvoorbeeld gratis studeren, terwijl ik daar in Marokko vijftig euro per maand voor moet betalen.”
Belastingvrij winkelen
De stad wordt ook gebruikt om goedkoop handel te bedrijven. Ceuta is uitgezonderd van de Europese belastingwetgeving. Dus je kunt er belastingvrij winkelen. Veel Marokkaanse ondernemers kopen daar hun producten in en laten die dan in pakken van 50 à 70 kilo ophalen door Marokkaanse vrouwen waardoor de import belastingvrij is. Deze vrouwen worden door hun enorme bagage 'muilezels' genoemd en ook zo behandeld. Regelmatig komen er video's vrij waarop te zien is hoe de politie ze slaat.
Muilezels
Toch blijven deze vrouwen dit werk doen: het is voor hen de enige mogelijkheid te overleven. “In Marokko is bijna geen werk. Ik werkte eerst wel als muntplukker, maar dat verdiende niet genoeg. Ik heb twee dochters en heb zelf epilepsie en ik heb medicijnen nodig,” vertelt een 'muilezel'. Ze verdient 20 euro per dag.
Luister hier de reportages van verslaggever Willemijn Koning over de Spaanse enclave Ceuta: