Buitenland
BNNVARA

Wat betekent een digitale euro voor de consument?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent een digitale euro voor de consument?

De digitale revolutie heeft haar zinnen gezet op ons muntgeld: het idee van een digitale euro lijkt niet meer ver weg. Wat betekent dit voor de Nederlandse consument? In De Nieuws BV bespreken beursanalist Corné van Zeijl, en SP-Kamerlid Mahir Alkaya de toekomst van ons geld.

Video niet beschikbaar

Neem alvast afscheid van je kapotte vijfjes, en verroeste centjes, want de Europese Centrale Bank zou binnenkort de eerste stap kunnen zetten voor het lanceren van de digitale euro. De digitale euro zou net als bankbiljetten en munten, publiek geld zijn. De waarde hiervan blijft gelijk en is gebonden aan de wisselkoers van de euro. We hebben het eigenlijk over particulier geld uitgegeven door een centrale bank. Vanuit een praktisch oogpunt zou de digitale euro "de vervanger van het briefje zijn", vertelt Van Zeijl.

Een digitale overheidsmunt heeft voordelen

Toch verandert er voor veel mensen eigenlijk helemaal niks, zegt Van Zeijl. "Tegenwoordig hou je je telefoon ergens bij en zo betaal je." Het voornaamste verschil tussen contactloos betalen en de digitale euro is de relatie met je commerciële bank. Wanneer je gebruik zou maken van de digitale euro sla je deze helemaal over, omdat je niet vereist bent een betaalrekening te hebben bij een commerciële bank. De digitale euro zou je in directe verbinding brengen met een centrale bank.

"Een digitale overheidsmunt heeft heel veel voordelen", stelt Kamerlid Alkaya. "Het overslaan van de commerciële bank is niet alleen voordelig voor de individuele consument, maar het heeft ook voor het hele financiële stelsel voordelen. Want die drie grote, commerciële banken zijn opeens minder onmisbaar voor de samenleving. Dus hoeven we ze ook niet in het uiterste geval met belastinggeld overeind te houden als ze teveel speculeren en er een potje van maken."

Een kanttekening die van Zeijl plaatst bij de mogelijke invoering van de digitale euro is het consumentenvertrouwen in de overheid. "Er zit een risico aan want je geeft alles over aan de overheid en dat is nog wel wat", stelt Van Zeijl.

Niet afhankelijk van de commerciële bank

De uiteindelijke rol die de commerciële bank zal spelen bij de invoering van de digitale euro is vooralsnog twijfelachtig. Kamerlid Alkaya zegt hierover: "Wat we wel hebben gemerkt is dat in die bankcrisis de grote, commerciële banken onmisbaar waren. Als we die minder onmisbaar voor de samenleving kunnen maken, doordat wij een publiek alternatief hebben, dan gaan we er als samenleving op vooruit. Omdat wij niet meer zo met een pistool op de borst hoeven te leven van die grote, commerciële bank."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alkaya voor een actievere rol van de overheid in het betalingsstelsel, zodat Nederland niet aan de grillen van de markt worden overgelaten. "Het kan Europees, het kan nationaal, als er maar een alternatief komt voor die grote, commerciële bank", stelt kamerlid Alkaya.

De digitale euro

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie