Buitenland
VPRO

Peru scheurt zwarte bladzijde uit zijn geschiedenis

foto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Peru scheurt zwarte bladzijde uit zijn geschiedenis

Drie decennia na het gewapend conflict in Peru worden oude wonden opnieuw opengehaald. Destijds ging de strijd tegen de terreur van guerrillabeweging 'Lichtend Pad' gepaard met veel geweld door het leger en corruptie door ex-president Fujimori. Maar wie daar nu aandacht voor vraagt kan in grote problemen komen, blijkt uit een reportage van Edwin Koopman voor Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Bombrief

Toen de jonge journalist Melisa Alfaro begin jaren negentig op haar redactie kwam nam ze de post door. Een van de enveloppen bleek een bombrief, afkomstig van een hoge militair. Ruim dertig jaar later zoekt haar moeder Norma naar haar naam, die op een van de 32.000 stenen staat bij Het Huilende Oog, een monument voor de slachtoffers uit die tijd.

Het gewapende conflict van de jaren 80 en 90 is opnieuw actueel. Volgelingen van de toenmalige president Alberto Fujimori, verantwoordelijk voor bloedbaden door het leger, verstoren bijeenkomsten van de nabestaanden en schelden ze uit voor terrorist. Eerder werden de keien van Het Huilende Oog beklad met verf. Ook organisaties voor mensenrechten, vrouwenrechten of homorechten worden belaagd en geïntimideerd.

Quote

Ze roepen dat ik een Jood ben en geen Peruaan

Peruaans onderzoeksjournalist Gustavo Goritti

Schandalen

Een van de bekendste doelwitten van intimidatie is Gustavo Goritti, icoon van de onderzoeksjournalistiek in Latijns Amerika. Hij onthulde schandalen tijdens het bewind van Fujimori en de omkoping van presidenten in de hele regio door het Braziliaanse bedrijf Odebrecht. "Ze komen hier voor mijn huis, roepen dat ik een Jood ben en geen Peruaan. Op mijn verjaardag kwamen ze vieren dat ik kanker heb, met zwarte ballonnen, en riepen dat ik doodga."

Repressie van jaren 90 uitgewist

Goritti ontdekte dat de relschoppers nauwe banden hebben de partij van Keiko Fujimori, de dochter van Alberto. Dankzij een pact tussen extreem links en extreem rechts hebben die een meerderheid in het Congres en manipuleren daarmee de regering én het Openbaar Ministerie. Wie bezig is met mensenrechten, het conflict in de jaren van Fujimori, of corruptie van rechtse politici, kan rekenen op problemen.

Het Congres maakt intussen in rap tempo wetten om de repressie door de staat in de jaren 90 te wissen uit het collectieve geheugen. Een nieuwe wet moet de vervolging van militairen wegens misdaden in die periode onmogelijk maken. En het OM heeft journalist Goritti opgedragen zijn bronnen vrij te geven op straffe van vervolging. Een plan om het monument voor slachtoffers te vervangen voor een monument voor de militairen is dankzij internationale druk van de baan.

De klok tikt voor Biden & Peru herschrijft geschiedenis - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie