Coronabesmettingen in China lopen op: wat is er aan de hand?
- Nieuws
- Coronabesmettingen in China lopen op: wat is er aan de hand?
Minister Kuipers kondigde deze week het einde van de coronamaatregelen in ons land aan. Na twee jaar vervallen zo goed als alle regels. In China worden de teugels juist weer aangetrokken. Daar lopen de besmettingen weer op, ook de ziekenhuisopnames en overlijdens stijgen weer.
Corona leeft op in China, wat is daar aan de hand?
“Het is niet zo dat de pandemie voorbij is”, vertelt OMT-lid en hoogleraar Virologie Marion Koopmans in NOS Met het Oog op Morgen. Ze vindt het niet vreemd dat coronabesmettingen weer stijgen.
Omikron
Volgens Koopmans heeft China altijd ingezet op een ‘zero-covid’ beleid. “Dit houdt in dat ze echt geprobeerd hebben om dat virus constant weg te duwen. Dat is tot nu toe gelukt, maar met omikron is dat steeds lastiger.” Je kan het ook goed zien aan een aantal gebieden. “In Hongkong zie je dat het bijna onder controle te houden is. Daar heb je een grote verspreiding, met veel zieken, ziekenhuisopnames en veel sterfte elke dag.”
Vaccinatie
“Het komt omdat daar relatief weinig mensen en ouderen gevaccineerd of geboosterd zijn”, legt Koopmans uit. “Dat heeft een beetje met elkaar te maken als je al twee jaar lang nauwelijks infecties hebt door hun beleid. De bereidheid om te vaccineren is dan ook niet zo groot, daar hebben zij nu last van.”
In China zelf hebben ze iets minder last van dit probleem. “Maar het kost ze steeds meer moeite om dit beleid vol te houden. Gaan zij proberen dit te stoppen en dus ook grenzen op slot? Dan blijven we dat ook in de rest van de wereld merken of gaat het toch vroeger of later in China volop circuleren.” Of dat gewild is, is de vraag. “Dan kun je ook nog verassingen krijgen in de vorm van nieuwe varianten.”
Mutaties
Er zijn al nieuwe coronavarianten geconstateerd. Koopmans zegt dat je rekening moet houden met twee groepen. “Alles vóór omikron en alles sinds omikron.” Veel mensen vragen aan haar of vaccinaties nu nog wel goed bescherming bieden. “Het is wel echt een verschil met alle varianten vóór omikron. Als die virussen vanaf omikron verder veranderen, dan moet er wat gedaan worden aan die vaccins.”
In Nederland zijn we misschien bezig met het afronden van de coronacrisis. Het buitenland doet dit nog niet. “Hier ebt de aandacht een beetje weg, maar internationaal is er volop discussie over hoe het verder moet. Moeten er vaccins komen met twee componenten? Komen er combinatieprikken? Hoe gaat het verder met de evolutie van de virussen. Er is volop werk aan de winkel.”