Buitenland
NOS

Verjaardag Aung San Suu Kyi gevierd met bloemenprotesten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verjaardag Aung San Suu Kyi gevierd met bloemenprotesten

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die in 2021 door de militaire junta in haar land Myanmar werd afgezet en al drieënhalf jaar gevangen zit, is vandaag 79 jaar geworden. Haar aanhangers organiseren daarom zogenaamde bloemenprotesten, als stil protest. Ondertussen woedt in Myanmar nog steeds een bloedige burgeroorlog. Laetitia van den Assum is diplomatiek expert en oud-ambassadeur in die regio en had verschillende ontmoetingen met Aung San Suu Kyi.

Bloemenprotesten voor Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi

Video niet beschikbaar

De bloemenprotesten zijn voor haar verjaardag, maar eigenlijk staan ze symbool voor de meer dan 20.000 politieke gevangenen in Myanmar, net zoals zij. Laetitia van den Assum "Iedereen in dat land kent wel mensen die tot die categorie behoren. Wat men gaat doen is bij verschillende pagodes en tempels bloemen brengen voor haar en voor die velen andere politieke gevangenen die er zijn."

Gevangen

Het is niet bekend hoe het nu met het Aung San Suu Kyi is. De laatste keer dat Laetitia haar zag was in 2017. "Als ik aan haar denk, dan zie ik haar kaarsrechte rug. Op de een of andere manier heb ik respect voor mensen met kaarsrechte ruggen, misschien omdat ik daar zelf moeite mee heb. Daaruit spreekt een enorme betrokkenheid, een passie en iemand die haar eigen leven opzij heeft gezet om haar land te dienen." Vanaf 1990 tot heden heeft Aung San Suu Kyi het grootste deel van de tijd in de gevangenis gezeten of was ze onder huisarrest.

Vorig jaar heeft de Minister van Buitenlandse Zaken van Thailand haar gesproken, daaruit bleek dat het toen relatief goed met haar ging. Een aantal weken geleden is Aung San Suu Kyi overgeplaatst naar een andere gevangenis. In de vorige gevangenis zou de temperatuur oplopen tot 46-47 graden. Laetitia: "Waar deze nieuwe plek precies is, dat weten we niet.

Rol

"Het verzet tegen de militaire regering is groter dan men soms denkt. Het overgrote deel van de bevolking wil een nieuwe regering en een nieuw stelsel. Zij blijft toch een belangrijke icoon" vertelt Laetitia over de populariteit van de Nobelprijswinnares. Myanmar is ongeveer het enige land waar een revolutionaire lente heeft plaatsgevonden en waar de bevolking zich niet meer terug heeft laten zetten: "Meer dan de helft van het land is bezet door vrijheidsbewegingen" vult Laetitia aan. Ze vervolgt: "Ik zie geen rol meer voor haar als regeringsleider, maar meer als een soort iemand die boven de partijen staat over hoe het nieuwe Myanmar eruit moet zien."

Ster advertentie
Ster advertentie