Antwerpse gouverneur over massaal Nederlands bezoek: 'Asociaal, niet solidair en niet verstandig'
- Nieuws
- Antwerpse gouverneur over massaal Nederlands bezoek: 'Asociaal, niet solidair en niet verstandig'
Ondanks dat Rutte Nederlanders opriep geen onnodige reizen te maken naar België of Duitsland, lopen de Belgische winkelstraten toch vol met Nederlandse dagjesmensen. Sinds de nieuwe lockdown is Antwerpen voor Nederlanders de plek om naar de kapper te gaan, inkopen te doen of een biertje te drinken. Begrijpelijk, of kun je dat eigenlijk niet maken? In Blok&Toine vijf vragen over de ongewenste dagjesmensen aan de Antwerpse gouverneur Cathy Berx.
1. Op welke plekken ziet u vooral veel Nederlanders in Antwerpen?
"Vooral in de winkelstraten, in de restaurants en in de cafés. In het noorden aan de grens met Nederland, maar vooral in Antwerpen zelf."
2. Houden zij zich in België aan de maatregelen?
"Dat is verdeeld, dat geldt voor iedereen. Het mondmasker consequent dragen, afstand houden, de ene doet dat beter dan de andere, maar er wordt wel streng op gecontroleerd. Iedereen moet zich houden aan de maatregelen, een mondmasker opzetten en dat er afstand gehouden wordt, dat er wordt gewinkeld met maximaal twee mensen, en in een restaurant met maximaal zes aan de tafel in een restaurant. Ook moet de coronapas worden getoond. De horeca-eigenaars en de winkeliers houden zich hier ook streng aan."
Video niet beschikbaar
3. Kunt u die Nederlanders weren?
"Eigenlijk niet, er zijn geen juridische of fysieke barrières om de mensen tegen te houden. Dat zou ook contraproductief zijn, want er zijn mensen met families aan beide kanten van de grens. Toch is het onverstandig om nu de maatregelen te omzeilen die in Nederland gelden, het maakt de maatregelen minder effectief en ze zijn noodzakelijk in het belang van de volksgezondheid."
Wanneer u naar België komt, zorgt dat voor grotere drukte in de winkels, in de restaurants en in de cafés. Het risico om besmet te worden of anderen te besmetten wordt groter. Wanneer u terugkomt in Nederland en u bent besmet, dan bent u ook meer verantwoordelijk voor de grotere druk op de zorg, en dat kan tot gevolg hebben dat mensen die zorg nodig hebben minder snel bij een zorgverstrekker terecht kunnen. Wat u doet is vooral asociaal, niet solidair en niet verstandig in tijden van pandemie."
4. Bent u bang dat door de Nederlanders Antwerpen straks in lockdown moet?
"Wat we vooral vrezen is dat de besmettingscijfers sterk de hoogte in gaan, we zien dat nu al, dat heeft ook met de omikronvariant te maken. Hoe meer besmettingen, hoe langer de maatregelen moeten duren, hoe groter de kans dat het heel druk wordt bij onze zorgverstrekkers. Die zijn nu al twee jaar lang keihard aan het werk om de best mogelijke zorg te geven. Behalve covid zijn er ook nog mensen die hartinfarcten, beroertes, of andere aandoeningen kunnen krijgen.
Ik kan het niet genoeg benadrukken: houd u aan de maatregelen, houd het nog even vol, omzeil ze niet door naar een ander land te trekken, wees consistent en consequent, in uw eigenbelang, in het belang van iedereen die u dierbaar is en in uw belang van iedereen die zorg nodig heeft."
5. Ziet u deze toename als reden voor strengere controle?
"We moeten goed waken over de strikte naleving van maatregelen om ervoor te zorgen dat die drukte niet verder toeneemt. Het belangrijkste is om in eigen land te blijven. Nederlanders zijn altijd meer dan welkom in België, maar niet in tijden van pandemie wanneer er strikte maatregelen gelden in het belang van de volksgezondheid. En ja, meer patrouilles worden ingezet om goed toe te kijken op de nalevingen van de maatregelen."
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.