Bart de Wever als premier: van Vlaams nationalist tot premier van heel België
- Nieuws
- Bart de Wever als premier: van Vlaams nationalist tot premier van heel België
Een federale regering onder leiding van Bart de Wever. Tien jaar geleden was dat in België ondenkbaar, maar na acht maanden onderhandelen is er nu toch een regeerakkoord. De Vlaamse nationalist en N-VA-leider, die ooit pleitte voor de afscheiding van Vlaanderen, zal nu premier worden van heel België, inclusief Wallonië.
Video niet beschikbaar
Politiek journalist Isolde Van den Eynde noemt de aanstelling van De Wever zowel verrassend als logisch. "Iedereen kijkt er met grote ogen naar, maar tegelijkertijd verbaast het ook niet helemaal. Tien jaar geleden was dit moeilijk voorstelbaar, maar Bart de Wever was destijds al populair in Franstalig België. Dat was altijd wel opmerkelijk, maar dat conservatief-rechtse beleid valt toch ook bij een deel van de Walen in de smaak."
Dat komt deels doordat hij zich in Vlaanderen wist af te zetten tegen de radicaal-rechtse partij Vlaams Belang. "Tom Van Grieken is de man die hem beconcurreerde en dat heeft hij met verve gedaan. Hij heeft ervoor gezorgd dat, tegen alle verwachtingen en peilingen in, Vlaams Belang niet de grootste partij werd", aldus Van den Eynde. Die partij gaat nog veel verder wat betreft de afscheiding van Wallonië. "Nu staat hij daar te boek als de man die Vlaams Belang tegenhield."
Leve België
Toch blijft De Wever de politicus die België het liefst zou zien verdwijnen. Zijn partij, de N-VA, heeft de onafhankelijkheid van Vlaanderen nog altijd als speerpunt. Hij weigerde bijvoorbeeld de woorden 'Leve België' uit te spreken. "Dat zou ook ongeloofwaardig zijn", stelt Van den Eynde. "De N-VA pleit voor een confederale staat. En dat betekent dat je bepaalde onvermijdelijke bevoegdheden nog deelt, zoals defensie, maar dat veel andere bevoegdheden regionaal worden geregeld."
Grote uitdagingen
De Wever staat volgens Van den Eynde voor grote uitdagingen. België kampt met een begrotingstekort van 27 miljard euro, de defensie staat er slecht voor en er is een hoge migratiestroom. Maar de grootste uitdaging ligt op sociaal-economisch vlak: het land structureel financieel op orde brengen. Dat betekent harde ingrepen, onder andere in de pensioenen, en daar is nu al veel weerstand tegen. "Er is al een betoging geweest en er zijn plannen om elke maand te betogen."
Maandag begint De Wever officieel als premier en meteen wacht een vuurdoop: hij zal in Brussel de Europese top voorzitten. De dag erna volgt de nieuwjaarsreceptie van de koning. Traditioneel houdt de premier daar een toespraak en brengt een toost uit. "Een Vlaams nationalist die het nieuwe jaar inluidt met een statuut dat hij het liefst wil afschaffen", zegt Van den Eynde. "Dat blijft frappant."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.