Xi Jinping in Rusland: 'China's vredesplan rijmt niet met wapenleveringen'
- Nieuws
- Xi Jinping in Rusland: 'China's vredesplan rijmt niet met wapenleveringen'
De Chinese president Xi Jinping is vandaag gearriveerd in Rusland, waar hij een ontmoeting heeft met Vladimir Poetin. Het is voor het eerst sinds de Russische inval in Oekraïne dat de twee wereldleiders elkaar ontmoeten. De uitkomst van hun gesprekken zal van groot belang zijn voor de wereldpositie van China, stelt Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen, in het programma Dit is de Dag.
Rob de Wijk en Tom de Bok in Dit is de Dag
Het bezoek aan president Poetin, tegen wie afgelopen vrijdag een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof werd uitgevaardigd, duurt drie dagen. Volgens het Kremlin is het bezoek bedoeld om de relatie tussen China en Rusland te verdiepen. Zo staat er vandaag een informele lunch tussen de twee leiders op de planning, en zullen er morgen en overmorgen onderhandelingen plaatsvinden tussen de grootmachten.
In die onderhandelingen zal het ongetwijfeld ook gaan over de oorlog in Oekraïne. Het is niet voor het eerst dat China een onderhandeling voert in een langdurig conflict: zo had de hooggeplaatste Chinese minister Wang Yi afgelopen week een sleutelpositie in het beëindigen van een conflict tussen Saoedi-Arabië en Iran. De Wijk: "Als China hun positie op het wereldtoneel wil gaan versterken, moeten ze weer zo’n stunt gaan uitvoeren."
Vredesplan
Vorige maand bracht China daarom een vredesplan uit. Het document, waarin twaalf punten zijn uitgewerkt, is naar eigen zeggen bedoeld om zo snel mogelijk het conflict tussen Rusland en Oekraïne te beëindigen. Zo roept China beide landen op om 'elkaars soevereiniteit te respecteren, de humanitaire situaties te verbeteren en het geweld te stoppen.'
Toch is het moeilijker te zeggen of China een onafhankelijke positie heeft in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. China levert namelijk wapens aan Rusland, vertelt oud-commandant van de luchtmacht, Tom de Bok. "Dat is moeilijk te rijmen met het vredesplan van afgelopen maand", vindt hij.
China handelt vooral naar de eigen ambities van het land, vertelt De Bok verder. "Zo heeft Xi als belangrijk doel het inlijven van Taiwan. Met een sterke band tussen China en Rusland heeft Xi een dekking in de rug, als het zo ver komt. En dat zou ook gevolgen hebben voor Europa: als Taiwan wordt ingenomen, gaan de Verenigde Staten zich volledig richten op de de Stille Oceaan, met alle gevolgen van dien."