Wat betekent een radicaal-rechts Italië voor Europa?
- Nieuws
- Wat betekent een radicaal-rechts Italië voor Europa?
"Het is natuurlijk een fascistische partij, daar moeten we gewoon helder over zijn." Dat zegt PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten bij Spraakmakers over de Fratelli d’Italia, die de Italiaanse verkiezingen won.
Video niet beschikbaar
De radicaal-rechtse Georgia Meloni heeft bij de Italiaanse verkiezingen de overwinning voor haar partij opgeëist. De vraag is wat dit betekent voor de stabiliteit in Europa. En wat betekent het voor de Europese normen en waarden. Moeten alle alarmbellen afgaan met deze verkiezingswinst? Of moeten we accepteren dat de Italianen hebben gekozen voor een partij die anti-migranten, anti-abortus en anti-homohuwelijk is?
Bij Stand.nl daarom vandaag de stelling: 'De overwinning voor radicaal-rechts in Italië is zorgwekkend voor Europa.'
Thijs Reuten stelt dat Meloni tijdens de verkiezingscampagne veel van haar standpunten heeft ingeslikt "omdat ze een klein beetje fatsoenlijk wilde overkomen. Maar” stelt Reuten "Het is natuurlijk een fascistische partij, laten we gewoon helder over zijn. Met standpunten over homorechten en over abortus die niet passen bij de waarden van Europa."
Normalisering van extreem rechts
De Europarlementariër maakt zich grote zorgen over 'de normalisering van extreem rechts'. Hij waarschuwt voor het feit 'dat we het nu hebben over een rechtse coalitie, centrum rechts wordt zelfs in Italië gezegd. Ja dat is dit niet.'
'Dat doen we niet in Europa'
Reuten zegt dat we "dit kritisch moeten blijven volgen, want we hebben genoeg problemen met de rechtstaat in Europa." Naast Italië benoemt hij landen als Hongarije, Polen en Slovenië. "We moeten leren van die andere landen dat we er op tijd bij moeten zijn en meteen moeten reageren met een ordelijke procedure, het land erop aanspreken en zeggen: 'Doen we niet in Europa.'"
'Enorme Brusselse wortel'
Ondanks de angst van velen dat Fratelli d’Italia onze Europese normen en waarden niet zal respecteren beloofde Georgia Meloni zich matig op te stellen tegenover Europa. ING-econoom Bert Colijn denkt dat die opstelling alles te maken heeft met geld.
Zo krijgt Italië zo’n 200 miljard aan coronasteun vanuit Europa. "Er hangt gewoon een enorme Brusselse wortel voor de Italiaanse regering die er nu aankomt, en binnen Italië lijkt er brede steun te zijn dat die binnengehaald moet worden."
Colijn denkt dat het nu van belang is welke mensen op de economisch belangrijke sleutelposities worden neergezet. Met name wie er er een nieuwe rechtse coalitie op het ministerie van Financiën komt is volgens Colijn erg relevant. "Is dat een betrouwbare, beetje technocratische persoon, dan zal er vanuit Brussel ook wel gedacht zal worden 'het lijkt er toch dat zijn hier mensen neerzet worden die de hervormingen uit wil laten voeren die nodig zijn om het geld vanuit Brussel naar Rome te laten vloeien.'"
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!