Rwanda gaat asielzoekers opvangen voor Verenigd Koninkrijk: 'Hoe ethisch is dit?'
- Nieuws
- Rwanda gaat asielzoekers opvangen voor Verenigd Koninkrijk: 'Hoe ethisch is dit?'
Asielzoekers die Het Kanaal oversteken en illegaal het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken, kunnen naar Rwanda worden gebracht voor de behandeling van hun asielaanvraag. Dat blijkt uit nieuwe migratieplannen die de Britse regering vandaag gaat presenteren. Rwanda heeft de deal met het Verenigd Koninkrijk bevestigd. In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met Natacha Abingeneye, mensenrechtenactivist in België en van Rwandese afkomst.
Video niet beschikbaar
Rwanda, dat deel uitmaakt van het Gemenebest van Naties, voorheen het Britse Gemenebest, krijgt 120 miljoen Britse pond (ruim 140 miljoen euro) voor een proefproject waarin asielzoekers naar het land worden gevlogen terwijl hun asielaanvragen beoordeeld worden. De regeling zou vooral gericht zijn op alleenstaande mannen die via Het Kanaal in Groot-Brittannië aankomen.
Protest
Met het proefproject in Rwanda probeert de regering de belofte dat Brexit de controle over de Britse grenzen zou betekenen alsnog in te lossen. Vorig jaar staken 28.526 mensen het Engelse Kanaal over in kleine bootjes. Dit jaar kwamen daar 4578 bij. Gisteren maakten ongeveer 600 mensen de oversteek.
De nieuwe migratieplannen stuiten op veel protest. Er wordt bijvoorbeeld gewezen op de slechte reputatie van Rwanda op gebied van mensenrechten. Het Verenigd Koninkrijk eiste zelf vorig jaar bij de Verenigde Naties nog een onderzoek naar moorden, verdwijningen en folteringen in het land in Oost-Afrika.
"Ik dacht eerst aan een slechte grap, helaas is het bevestigd", zegt Abingeneye. "Rwanda staat ook wel bekend om heel veel PR-stunts. Het imago is heel belangrijk. Als we kijken naar wat dit betekent: we weten hoe hoog de druk is op Europese landen rond de vraag om migratie en asiel. Als Rwanda zich nu kan positioneren als de champion daarin, dan kunnen we zeker meer geld richting Rwanda verwachten."
Ethisch
"Dit is zeker niet de eerste keer dat Rwanda zo'n deal afsluit. Als we kijken naar wat er toen gebeurd is, dan is mijn vraag: hoe kan het dat het VK vandaag nog zo'n deal sluit", aldus Abingeneye. "Een paar jaar geleden heeft Rwanda een deal met Israël gesloten. Zij hebben rond 4000 mensen gestuurd tussen 2014 en 2017. De VN spreken over 8 mensen die vandaag nog in Rwanda aanwezig zijn. De anderen zijn niet gebleven in Rwanda, maar richting Europa gevlucht. Dus ze hebben eigenlijk een gevaarlijkere route genomen."
"Er is zelfs een getuigenis geweest die zegt dat ze overgelaten werden aan hun eigen lot. Ze kregen geen papieren, geen kans om hun leven op te bouwen. We kunnen leren uit het verleden, maar blijkbaar is dit niet van belang. Want ik zie in 2022 het VK dezelfde deal sluiten", zegt Abingeneye.
"Dit is bedoeld als een manier om mensen te ontmoedigen om naar het VK te gaan. Dat zal werken, maar hoe ethisch is dit? Dit gaat over een bepaalde type vluchteling. Ik eerder de indruk dat dit een manoeuvre is om van de vluchtelingen af te komen die ze niet willen hebben. Het is niet de eerste keer dat we zoiets zien gebeuren. Hoe kan dit nog in 2022?"
oog rwanda
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.