Hoe werkt grootschalig contactonderzoek in Duitsland?
- Nieuws
- Hoe werkt grootschalig contactonderzoek in Duitsland?
Als alles goed gaat, kan iedereen in Nederland vanaf 1 juni zich laten testen op het coronavirus via de GGD. Positief getest? Dan volgt een bron- en contactonderzoek. In Duitsland hebben ze daar al ervaring mee. Veldepidemioloog bij het Robert Koch Instituut, Sonia Boender, legt in Nieuws en Co uit hoe het buurland dat aanpakt.
Hoe pak je grootschalig bron- en contactonderzoek aan?
"Bij verspreiding van het virus telt iedere seconde. Je moet dus zo snel mogelijk weten wie besmet is en met wie die persoon in contact is gekomen," vertelt Boender in het programma. Daarom wordt in Duitsland het contactonderzoek telefonisch afgenomen.
Dat begint bij de persoon die besmet is geraakt. "Je gaat tot twee dagen voor de eerste symptomen terug: met wie ben je in nauw contact geweest, waar ben je naartoe gegaan?" Vervolgens wordt ook met deze personen contact opgenomen.
"Dat werkt heel goed. Mensen hebben toch vaak vragen: wat moet ik nu doen met mijn huisgenoten? Kan ik nog mantelzorg verlenen als ik nog geen klachten heb"” Telefonisch beantwoordden werknemers de vragen meteen. "Dat is een stuk sneller dan via een brief."
Wie gaat onderzoek uitvoeren?
In Nederland wordt nu hard gezocht naar mensen die dit contactonderzoek kunnen doen. Volgens Sonia Boender is het mogelijk om snel op te schalen. "Bij ons werden er 500 vacatures uitgeschreven. Binnen een week hadden we al 11.000 aanmeldingen."
Hoewel niet iedere aanmelding een medicus is, hoeft dat volgens Boender ook geen probleem te zijn. "Belangrijk is dat je mensenkennis hebt, en dat je de juiste vaardigheden leert. Dat kan ook via trainingen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.