Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Wordt de radio overgenomen door AI-presentatoren?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt de radio overgenomen door AI-presentatoren?

In Aziatische landen wordt er bij nieuwe radiostations al veel overgeschakeld op kunstmatige stemmen. Hier in Nederland kennen we het ook al in onze reclames. "Daar is veel ophef over", zegt Beeld & Geluid-directeur en Spraakmaker Eppo Nispen. "Maar ik ben dan wel benieuwd: hoe gaat dat in de journalistiek?" RTV Drenthe is één van de eersten in ons land die structureel een AI-stem door de radio laat klinken, maar kunnen we dit van meerdere omroepen gaan verwachten? "Met genoeg data kun je het laten klinken alsof het natuurlijk is", zegt Jörn Reuvers van RTV Drenthe bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Reuvers gaat over de innovatie bij RTV Drenthe. De omroep werkt sinds deze zomer met een AI-nieuwslezer in de weekenden. "Die is hier dus niet lijfelijk aanwezig, maar leest wel nieuwsberichten voor." Reuvers laat een fragment van de AI-nieuwslezer horen, die zeer realistisch lijkt te klinken. De stem is gebaseerd op de stem van twee collega-nieuwslezers van RTV Drenthe en heeft daarmee ook een Noord-Nederlands accent. "Je hoort met name dat het een Noorderling is in de klanken van de 'r' en 'g'."

Klonen

De keuze voor een nieuwe stem is ook een ethisch dingetje, zegt Reuvers. "Ik vind het zelf niet fijn om iemand iets te laten zeggen dat hij niet daadwerkelijk gezegd heeft. Het voelt niet goed." Naast dat er een stem geanalyseerd en geïmiteerd kan worden door AI, kan deze ook nog zo aangepast worden dat het al snel natuurlijk klinkt. "Afhankelijk van de data die je hebt, kan je 'm iets luchtiger laten spreken", zegt Reuvers. "Dan is het iets meer spraak in plaats van een nieuwslezer die je hoort."

"Het is ongelooflijk, hè?", zegt Nispen. "Daar bij RTV Drenthe zullen ze wel degelijk hun best hebben gedaan, maar het is tegenwoordig al relatief makkelijk om iemand te klonen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie