Kiev raakt verder omsingeld en Russische aanvallen nu ook in het westen van Oekraïne
- Nieuws
- Kiev raakt verder omsingeld en Russische aanvallen nu ook in het westen van Oekraïne
Rusland heeft zojuist militaire vliegvelden in de Oekraïense steden Lutsk en Ivano Frankivsk aangevallen. Ook wordt Kiev verder omsingeld en komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vandaag bijeen. Hoe ziet dag 16 van de oorlog eruit?
Dag 16 van de oorlog in Oekraïne: vliegvelden aangevallen en KIev raakt steeds meer omsingeld
Video niet beschikbaar
“Lutsk ligt helemaal aan de westkant van Oekraïne, bij de Poolse grens. Dat is opmerkelijk, want daar hebben niet eerder dergelijke aanvallen plaatsgevonden”, Vertelt hoogleraar Oorlog Studies Frans Osinga in het NOS Radio 1 Journaal.
Vliegvelden
Osinga vindt het niet raar dat Rusland daar nu aanvalt. “Hier liggen verschillende vliegvelden en Oekraïne wil daar nog steeds gebruik van maken. Dat zit Rusland waarschijnlijk niet lekker, want het heeft geen luchtoverwicht.”
Kiev
Het Russische militair konvooi dat sinds vorige week ten noorden van Kiev stond, is opgesplitst. Delen van het 60 kilometer lange konvooi staan nu in bossen en steden rondom de Oekraïense hoofdstad. Osinga vindt dat het opsplitsen van het konvooi op zichzelf niet zo veel zegt. “We moeten even naar het grotere plaatje kijken van waar we momenteel allemaal gevechtseenheden van de Russen zien”, zegt hij. “Want dat is zorgwekkend voor Kiev.”
Osinga stelt dat nu uitkomt wat al was voorspeld. “Dat Kiev steeds verder omsingeld wordt. In de zuidwestelijke voorsteden wordt al gevochten. Vanuit het noordoosten zien we de Russen langs Charkov richting Kiev opstomen.” Volgens hem vindt zo de aansluiting met de andere troepen bij Kiev plaats. “In die context kun je je voorstellen dat de bevoorradingsvoertuigen uit het konvooi een rol gaan spelen om de logistiek op orde te krijgen”, legt Osinga uit.
Beschietingen en schade
Voor zover hij het kan inschatten, krijgt Kiev te maken met hetzelfde scenario als Charkov en Marioepol, waar burgers niet weg kunnen vanwege de zware beschietingen en waar grote schade is ontstaan aan cruciale infrastructuur als wegen en ziekenhuizen.
Maar omdat Kiev historisch gezien een belangrijke stad is en wordt gezien als de bakermat van de Russische beschaving, komen er mogelijk niet meteen intensieve beschietingen. “Aan de andere kant is het de politieke en culturele hoofdstad van Oekraïne en Rusland heeft steeds gezegd dat het president Zelensky weg wil hebben.”
Veiligheidsraad
Ook komt de VN veiligheidsraad vandaag bij elkaar. Dit gebeurt op het verzoek van Rusland zelf. Het land beschuldigt de Verenigde Staten chemische en biologische wapens te ontwikkelen in Oekraïne. Osinga denkt dat het een grote ‘propagandaoperatie’ is. “Om daarmee voor zichzelf rechtvaardigingsgrond te ontwikkelen, waarna ze op basis daarvan enorm kunnen escaleren”, legt hij uit. “Het is een informatieoperatie om zichzelf een platform te geven. Daar kunnen ze zeggen: kijk eens we hebben jullie gewaarschuwd, we zien chemische nucleaire wapens en we voelen ons bedreigd. Dat rechtvaardigt verdere escalatie.”
Dit maakt de weg vrij voor Rusland om zelf chemische wapens te gaan gebruiken. Maar dat is niet het enige. “Het kan ook zijn dat ze langzaam een retorische vrijplaats aan het creëren zijn waar ze zelf met nucleaire wapens gaan dreigen. We moeten dit heel serieus nemen.”
RJN osinga kiev 11 3 22
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.