Binnenland
NOS

De oorlog van morgen: niet voorspellen, maar vooral voorstellen

foto: Uitgeverij Prometheusfoto: Uitgeverij Prometheus
  1. Nieuwschevron right
  2. De oorlog van morgen: niet voorspellen, maar vooral voorstellen

Hoe ziet de oorlog van de toekomst eruit? Dat is de vraag die Tim Sweijs en Martijn Kitzen in hun nieuwe boek De oorlog van morgen proberen te beantwoorden. Sweijs, onderzoeksdirecteur van het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag, en Kitzen, hoogleraar aan de Defensieacademie en Universiteit Leiden, delen hun inzichten over de toekomst van oorlogvoering.

Video niet beschikbaar

Hoewel het moeilijk te voorspellen is hoe een oorlog zich precies zal ontvouwen, benadrukt Sweijs dat het vooral belangrijk is om ons voor te stellen hoe oorlogen kunnen veranderen. "Als je je een toekomstige oorlog niet kunt voorstellen, kun je je er ook niet op voorbereiden, en heb je de oorlog al verloren voordat 'ie begonnen is." Kitzen voegt toe: "Ik ben zelf tien jaar militair geweest. Als je mij rond 2000 had verteld dat we over twintig jaar weer een oorlog in Europa zouden hebben, had ik je echt niet geloofd."

Lessen uit verleden

In De oorlog van morgen bespreekt het duo verschillende soorten oorlogen die we kunnen verwachten: oorlogen tussen staten, hybride conflicten 2.0 en oorlog onder de mensen. Om te kunnen bedenken hoe die eruit zullen zien, kun je volgens Sweijs kijken naar het verleden.

De opkomst van drones, virale video's en internetpropaganda zijn enkele van de grote trends die de manier waarop oorlog wordt gevoerd, veranderen. "Bovendien kunnen mensen via sociale media direct beelden van het slagveld delen en communiceren met, financieren en rekruteren van mensen ver weg. Je ziet dat geografische afstanden kleiner worden."

Bewustwording

De auteurs benadrukken dat voorbereiding niet alleen over geld en militaire middelen gaat, maar ook over bewustzijn. "Het begint bij onderwijs", zegt Sweijs. "We moeten jongeren leren over de oorzaken van oorlog, hoe ze gevochten worden en hoe ze beëindigd kunnen worden." Volgens Kitzen is aanpassingsvermogen cruciaal: het vermogen om met onvoorspelbare omstandigheden om te gaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie