Buitenland
VPRO

Waarom presidentskandidaat Bobi Wine Oegandese stemmen in Nederland wil laten tellen

foto: EPA / ANPfoto: EPA / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom presidentskandidaat Bobi Wine Oegandese stemmen in Nederland wil laten tellen

De Oegandese oppositiepartij National Unity Platform (NUP) wil een alternatieve telling van de presidentsverkiezingen van 14 januari uit laten voeren in Nederland. Dat zei partijleider en presidentskandidaat Robert Kyagulanyi (beter bekend onder zijn artiestennaam Bobi Wine) van de NUP tegen Bureau Buitenland.

Bobi Wine (38) neemt het op tegen de 76-jarige autoritaire president Yoweri Museveni, die sinds 1986 aan de macht is in Oeganda. De situatie in het land is gespannen en er is een grote hoeveelheid politie en leger op de been, vooral in de armere wijken van Kampala waar Kyagulanyi veel aanhang heeft.

VPRO BB 1401 Oeganda

Nieuwe app: Uvote

Omdat Wine en zijn team de officiële verkiezingsuitslag niet vertrouwen, maakte Wine tijdens zijn nieuwjaarstoespraak bekend om een app genaamd Uvote te lanceren. Daarmee zouden zowel burgers als waarnemers van de NUP Partij vanuit alle stemlokalen van het land de resultaten door kunnen sturen naar een centraal punt, waar die bij elkaar worden opgeteld door leden van Wine’s politieke partij.

In het interview geeft Wine eerst aan dat het ''onveilig is om te vertellen waar wij de stemmen gaan tellen'', maar wanneer hij door journalist Arne Doornebal gevraagd wordt of dat in Nederland gebeurt, zegt hij: ''Jazeker, ook in Nederland.''

Wine was in 2019 nog in Nederland, waar hij veel steun heeft onder de zo’n drieduizend in Nederland wonende Oegandezen. Onder hen wordt geld ingezameld om de campagne van de NUP te ondersteunen.

Kritisch op Nederland

Nederland is een belangrijke donor in Oeganda. Volgens de Nederlandse ambassade in Kampala gaat er jaarlijks zo’n negentig miljoen euro aan Nederlandse ontwikkelingssamenwerking naar het land toe. Een belangrijk deel daarvan gaat naar de zogenoemde Justice, Law and Order Sector, ofwel de politie en justitie.

De hulp vanuit Nederland wordt vooral gebruikt om het Oegandese volk te onderdrukken, stelt Wine. ''Tot nu toe heeft Nederland haar stem nog niet laten horen. We vinden dat Nederland respect voor de mensenrechten als voorwaarde aan hulp moet stellen.''

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie