Politiek
NOS

Tim Walz running mate Harris: 'Aansprekende man, doet het goed bij gewone kiezer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tim Walz running mate Harris: 'Aansprekende man, doet het goed bij gewone kiezer'

Volgens Amerikaanse media heeft presidentskandidaat Kamala Harris een running mate gekozen. Tim Walz staat samen met Harris op het ticket namens de Democraten, meldt onder andere CNN. Journalist Rudy Bouma omschrijft Walz, de gouverneur van Minnesota, als een "heel toegankelijke communicator."

Video niet beschikbaar

De race om het presidentschap in de Verenigde Staten is zojuist nog weer wat spannender geworden. Harris, de presidentskandidaat namens de Democraten, zou hebben gekozen voor Walz als haar vicepresident. Als gouverneur van Minnesota is hij "heel populair", zegt Bouma, ondanks de "turbulente periode" van de moord op George Floyd.

'Aansprekende man'

"Hij is eigenlijk bekend als een heel aansprekende man, die lekker praat en het ook goed doet bij de gewone man", gaat Bouma verder. "Dat is mogelijk een van de redenen dat Harris hem heeft gekozen." Harris houdt vanavond een rally in Pennsylvania, waar Walz naar waarschijnlijkheid voor het eerst zal spreken als kandidaat-vicepresident.

Josh Shapiro

Niet alleen Walz was in de race, ook de gouverneur van Pennsylvania, Josh Shapiro, was kanshebber. Shapiro was zelfs favoriet onder de genoemde kandidaten. Maar de gouverneur van Pennsylvania zou "niet goed liggen" bij Gaza-betogers, zegt Bouma. "Hij is Joods, heeft in het verleden toch wat kritische dingen gezegd over Palestijnen, heeft ooit bij de Israƫlische ambassade gewerkt. Mogelijk speelt dat mee."

Democratische partijconventie

Het werd gisteren bekendgemaakt dat Harris zo'n 99 procent van de Democratische gedelegeerden achter zich heeft, wat normaal gesproken pas bij de partijconventie wordt uitgesproken. "Dat heeft allemaal te maken met een deadline in sommige staten voor het drukken van de stembiljetten en daar moet dan wel de juiste kandidaat op staan", legt Bouma uit. "Die hele conventie wordt eigenlijk alleen nog maar een democratisch feestje."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie