De realiteit van Singles Day: 200 miljoen vrijgezellen in China
- Nieuws
- De realiteit van Singles Day: 200 miljoen vrijgezellen in China
Het is Singles Day in China. Bij ons vooral bekend als de dag waarop de online verkooprecords worden gebroken op sites als Alibaba. Maar de realiteit achter deze traditie is weerbarstig. Judith van de Bovenkamp: "Er zijn 200 miljoen alleenstaanden in China."
Singles Day werd in 1993 door vier studenten bedacht om meer aandacht te vragen voor de grote groep vrijgezellen in het communistische land. Van de Bovenkamp, die zelf in China woonde en een Chinese partner heeft, zegt dat steeds meer mensen om verschillende redenen géén geschikte partner kunnen vinden. "Steeds meer mannen en vrouwen zijn single terwijl het gezin de hoeksteen van de samenleving was in China."
Nasleep eenkindpolitiek
Een van de oorzaken is de nasleep van de eenkindpolitiek voor mensen in de stad. Na veertig jaar strikte geboortebeperking werd dit beleid eind 2015 omgezet in een tweekindpolitiek.
Voormalig ambassadeur in Beijing Ed Kronenburg, denkt dat het nog lang zal duren voor de dit effect zal zijn weggeëbd. "In de tijd dat dit gehandhaafd werd, werden er op jaarbasis in de steden 117 jongens tegenover 100 meisjes geboren. Dat is over de jaren heen enorm opgelopen."
Mismatch
Daarnaast is er een grote mismatch ontstaan tussen mannen en vrouwen in de stad en op het platteland. Van de Bovenkamp: "Veel vrouwen hebben hard gewerkt voor een goede positie. Ze zijn beter opgeleid en naar de stad getrokken. Je ziet dat mannen op het platteland met een minder stabiele baan, steeds minder makkelijker aan een vrouw komen."
Gezinsregistratie
Een ander belangrijk punt is de gezinsregistratie. Volgens de oud-ambassadeur was deze ooit bedoeld om binnenlandse migratie van platteland naar stad te controleren.
Die registratie houdt in dat een arbeider van het platteland slechts beperkt toegang heeft tot overheidsdiensten in steden zoals scholing of gezondheidszorg. Dit geldt voor de persoon zelf en hun kinderen. Daarom is het voor mensen belangrijk om een partner te vinden die in de stad geregistreerd staat.
Obsessie
Als er miljoenen mannen en vrouwen vrijgezel blijven, heeft dat natuurlijk gevolgen voor de hele maatschappij. Maar het gaat ook nog eens in tegen de Chinese traditie. Als volwaardig burger móet je eigenlijk getrouwd zijn; het is bijna een obsessie."De ouders van nu zijn nog van de eenkind-generatie en hebben al hun hoop op dat ene kind gevestigd."
Er worden zelfs heuse huwelijksmarkten georganiseerd waar ouders hun kind aanprijzen. Verslaggever Roy Heerkens bezocht in Sjanghai zo'n markt voor NPO Radio 1.
Video niet beschikbaar