Buitenland
NOS

Leider mislukte coup gearresteerd: wat is er aan de hand in Bolivia?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Leider mislukte coup gearresteerd: wat is er aan de hand in Bolivia?

Een poging van militairen om een staatsgreep te plegen in Bolivia is mislukt. Militairen die woensdagavond de deuren van het regeringspaleis in La Paz ramden hebben zich teruggetrokken. De man achter de couppoging, Juan José Zúñiga, is gearresteerd. Zuid-Amerika correspondent Nina Jurna praat ons bij in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Generaal Zúñiga werd deze week ontslagen door president Luis Arce. Na het begin van de couppoging kondigde hij aan dat er "spoedig een nieuw kabinet en ministers zouden zijn" en dat "het land niet zo kan doorgaan". Zúñiga sprak niet expliciet van een staatsgreep maar zei dat het leger probeerde "de democratie te herstellen en onze politieke gevangenen te bevrijden".

Ontslagen generaal

"Generaal Zúñiga was deze week ontslagen omdat hij dreigde met geweld als oud-president Morales opnieuw zou terugkeren als president", vertelt correspondent Nina Jurna. "Volgend jaar zijn er verkiezingen in Bolivia en er is al een tijd een machtsstrijd aan de gang tussen president Arce en zijn voorganger en partijgenoot Morales, die alles op alles zet om opnieuw president te worden."

De coupplegers hadden zich verschanst achter een rij militaire voertuigen. Eén daarvan ramde de deuren van het presidentieel paleis, terwijl honderden aanhangers van president Arce het plein bij het paleis opkwamen om hun steun aan de president te betuigen.

President Arce reageerde op X en zei de "irreguliere mobilisatie" van een deel van het Boliviaanse leger te veroordelen en dat het land zich zou verzetten tegen een aanval op de democratie. Korte tijd later beval hij de militairen zich terug te trekken en liet hij weten dat hij drie nieuwe legercommandanten had benoemd.

Het nieuwe militaire commando beval de troepen die onder leiding van Zúñiga het paleis hadden bestormd, naar huis terug te keren. Niet lang daarna begonnen de militairen en gepantserde voertuigen bij het paleis zich terug te trekken. De politie nam even later de controle over van het plein.

Felle reacties

Enige tijd later werd duidelijk dat generaal Zúñiga was gearresteerd. Het Boliviaanse OM heeft een onderzoek tegen hem geopend. Het is niet duidelijk wat de aanklachten tegen hem zijn en waar hij naartoe is gebracht.

De couppoging leidde in het land tot felle reacties. Bolivia's grootste vakbond veroordeelde de actie en kondigde een staking voor onbepaalde tijd af uit solidariteit met de regering. Zowel Morales als Arce als ook de oppositie spreekt zich uit tegen de couppoging. Ze riepen op de democratie te beschermen", aldus Jurna

Ster advertentie
Ster advertentie