Buitenland
VPRO

Een jaar na de staatsgreep zit Myanmar op een kantelpunt

foto: Myanmar Film Collectivefoto: Myanmar Film Collective
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar na de staatsgreep zit Myanmar op een kantelpunt

Bijna 1500 mensen zijn vermoord, negenduizend mensen zitten nog altijd gevangen en tienduizenden mensen zijn ontheemd. Een jaar na de militaire coup voltrekt zich een tragedie in Myanmar. Het Zuidoost-Aziatische land stevent daarmee meer en meer af op een algehele burgeroorlog, vertelt journalist en Myanmar-kenner Hans Hulst in Bureau Buitenland.

Een jaar na de militaire coup in Myanmar

'Leger wordt gehaat'

De coup van vorig jaar was een grote misrekening, ziet Hulst. "Wat het leger niet begrijpt, is de mate waarin het wordt gehaat door de bevolking. Die heeft de allerlelijkste kant van het leger gezien. Iedere keer versloeg het leger met harde hand elke vorm van verzet: arresteren, martelen of zelfs doodschieten."

"Een grote ontwikkeling van het afgelopen jaar is de burgerlijke ongehoorzaamheid, tot op de dag van vandaag gaan miljoenen mensen niet naar werk. Het land was al arm, maar mensen zijn bereid dat te accepteren."

Kantelpunt

Het Zuidoost-Aziatische land lijkt op een kantelpunt, vertelt de Myanmar-kenner. "Er heerst een sfeer van: dit is het eindspel. Veel massale demonstraties zijn mislukt. Een deel van de jongeren is daardoor geradicaliseerd. Daaruit zijn allerlei burgermilities ontstaan."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie