Erella Grassiani: ‘Het morele kompas van Israël is afwezig’
- Nieuws
- Erella Grassiani: ‘Het morele kompas van Israël is afwezig’
Op tweede kerstdag en tevens ook het Joodse lichtfeest Chanoeka, was antropologe en universitair hoofddocent aan de universiteit in Amsterdam Erella Grassiani te gast bij Nadia Moussaid tijdens Het Marathoninterview. Grassiani is van Israëlisch-Nederlandse afkomst, maar al decennialang zeer kritisch over de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Als antropoloog doet ze o.a. onderzoek naar de Israëlische wapen- en veiligheidsindustrie. Erella ziet hoe politiek, media en onderwijs in Israël steeds meer overtuigd raken dat deze oorlog volstrekt gerechtvaardigd is. "We hebben geen tijd en energie om te verspillen over de discussie of de genocide is of niet. Het lijden gaat maar door."
Erella Grassiani - Het Marathoninterview
Veiligheid ten koste van veiligheid
Hoewel Grassiani gelooft dat het Joodse volk een plek moet hebben waar mensen veilig kunnen leven, kunnen we volgens haar nu niet spreken van een democratie in Israël. "Je kan geen land zijn dat zegt een volledige democratie te zijn waar één groep veel meer gelijkheid en rechten heeft dan minderheden."
"Er worden mensenrechten geschonden in naam van de veiligheid... De veiligheid van wie? En ten koste wiens veiligheid gaat dat," vraagt ze zicht af. "Het is altijd exclusief. Als we een groep willen beveiligen, dan doen we dat ten koste van een andere groep. Dat is op dit moment Israël zijn bestaan garandeert, dat is heel problematisch."
Militarisering wordt volgens Grassiani gezien als een hoger goed in Israël waar alles voor moet wijken. Als wetenschapper ziet ze dat vooral de politiek en het militaire apparaat de bevolking probeert te overtuigen dat de oorlog tegen de Palestijnen gerechtvaardigd is. "Alsof het morele kompas van Israëlische maatschappij afwezig is."
Grassiani ziet sinds de aanslagen van 7 oktober een grote roep om van wraak vanuit de samenleving. "Israëlische soldaten, letterlijk de kinderen uit de maatschappij, moeten dat allemaal. De Palestijnen worden gedehumaniseerd en zijn niet langer mensen die een plek hebben in die samenleving. Voor het Israëlisch leger is iedereen terrorist die mag je doden. Er zijn nu veel meer jonge soldaten met een keiharde rechts nationalistische ideologie en een volledige overtuiging van Joodse superioriteit."
De woorden vinden
Voor Erella is het ingewikkeld om nu nog van Israël te houden. "Er komt heel veel schaamte bij komt kijken. Het zou makkelijker zijn als mensen in de maatschappij zich kritisch zouden opstellen en oproepen tot het einde van de oorlog en dat gebeurt niet. Het is te verschrikkelijk voor woorden, maar we moeten er de woorden voor vinden, want we hebben verantwoordelijkheid om dit stoppen."
Erella voelt ook een extra verantwoordelijkheid, omdat ze ook Israëlische is en haar vaderland deze daden veroorzaakt. "De politiek doet dit in mijn naam en dat vind ik verschrikkelijk om te realiseren. Dus daar waar ik ook kan, spreek ik me daar tegen uit." Dat doet ze o.a. op het platform Gate 48. "Juist door onze band met Israël willen wij kritiek uiten op de Israëlische politiek." Ze sloot zich deze zomer aan bij de studentenprotesten in Amsterdam die opriepen de banden met Israëlische universiteiten te verbreken. "Daarmee laten wij zien dat we er zijn en dat we hier niet mee akkoord gaan."
Universiteiten medeplichtig
Volgens Grassiani zijn alle Nederlandse universiteiten die samenwerken met Israëlische universiteiten direct medeplichtig aan de oorlog die het land nu tegen de Palestijnen uitvecht. Grassiani verwijst naar universiteiten die speciale programma’s en opleidingen voor soldaten opzetten. "Daarbij werken wetenschappers aan universiteiten direct mee aan het aan het maken van beveiligingsbeleid en ontwikkelen van wapens."
"Wij sturen de studenten vanuit Nederland gewoon nog op uitwisseling, doen onderzoek en gaan samenwerking met zo'n instituut aan. Dan normaliseert je dus die medeplichtigheid aan de genocide."
"We kunnen er niet meer omheen dat er genocide is. Er is zo verschrikkelijk veel overweldigend bewijs. We hebben geen tijd en energie om te verspillen over de discussie of de genocide is of niet. En het lijden gaat maar door.
"Alleen had Israël het niet gekund"
"Het kan stoppen." Grassiani gelooft dat de internationale steun aan Israël er mede voor heeft gezorgd dat het zover is kunnen komen.
"Nederland kan meer druk uitoefenen op Israël. Er zijn ook al jaren wetten die dat mogelijk maken, maar Israël krijgt altijd een vrijbrief." Dat heeft volgens Grassiani te maken met de Holocaust en schuldgevoelens. "Het gevoel dat wij een verantwoordelijkheid hebben om Israël te steunen, is bijna grenzeloos geworden."
"Door de voortzetting van diplomatieke relaties en handelsrelaties gaan we door alsof er niks gebeurt. Daarom moeten zo snel mogelijk stoppen met steun aan het land. Als ze alleen komen te staan zal het snel afgelopen zijn."
Gerelateerde podcast
Het Marathoninterview
Het Marathoninterview
Een traditie sinds 1986: gerenommeerde interviewers en even zo beroemde (of beruchte) gasten laten zich drie uur lang opsluiten in een studio. Om met elkaar te praten over leven, werk en alles dat daaraan voorbij gaat. Verhalen die dichterbij komen dan de waan van de dag ons meestal toelaat. Alle gesprekken zijn terug te luisteren in alle bekende podcastapps.