Dit zijn de gasten van Het Marathoninterview tijdens de feestdagen
- Nieuws
- Dit zijn de gasten van Het Marathoninterview tijdens de feestdagen
Twee microfoons en twee en een half uur onafgebroken de tijd waarin zowel de gast als de interviewer op de proef worden gesteld. Het zijn de vaste ingrediënten voor Het Marathoninterview, dat deze kerstdagen weer als vanouds, rechtstreeks wordt uitgezonden om 20.30 op NPO Radio 1. Nadien zijn de uitzendingen te beluisteren als podcast via NPO Luister. Maak kennis met de vier gasten en presentatoren.
John Morijn
De Marathonreeks wordt op kerstavond ingezet door Sophie Derkzen. Zij gaat in gesprek met John Morijn: hoogleraar recht en politiek in internationale betrekkingen. Hij is er heilig van overtuigd dat de democratische rechtstaat veel beter beschermd moet worden. Hij deed onderzoek in Polen en Hongarije waar extreem-rechts recentelijk is begonnen met de sloop van de fundamenten van de rechtstaat.
Welke pijlers moeten we beschermen en hoe kunnen we het gevaar van uitholling van de rechtstaat tegengaan? Volgens Morijn zullen rechters en journalisten veel beter beschermd moeten worden. Het waarom en meer horen we op kerstavond.
Marian Donner
Op eerste kerstdag praat Eva Koreman met Marian Donner. Marian is schrijver, denker en scherp observator van de hedendaagse samenleving. Ze heeft het tot haar persoonlijke missie gemaakt om te verkondigen dat er niets mis is met jou, maar des te meer met de maatschappij waarin we leven.
Het streven naar perfectie en altijd maar meer willen, zijn onze grootste vijand. Het slaat elke creativiteit uit de mens. Met haar Zelfverwoestingsboek: waarom we meer moeten stinken, drinken, bloeden, branden en dansen verwierf ze internationale faam. Haar onconventionele verhalen staan garant voor een roerig einde van de eerste kerstdag.
Erella Grassiani
Erella Grassiani is universitair hoofddocent antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet o.a. onderzoek naar de Israëlische bewapenings- en veiligheidsindustrie die sterk verbonden is met de universiteiten aldaar. Ze sloot zich daarom deze zomer aan bij de studentenprotesten die er voor pleitten de banden met Israëlische universiteiten te verbreken. Grassiani is van Israëlisch-Nederlandse afkomst, maar al decennia lang zeer kritisch over de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Ze is van mening dat Israël genocide pleegt in Gaza. Ze bezoekt haar Israëlische familie en vrienden -ook nu- regelmatig en kijkt met haar antropologische blik naar hoe politiek, media en onderwijs steeds meer overtuigd raken dat deze oorlog volstrekt gerechtvaardigd is.
Wende
Op 27 december is Wende te gast bij Chris Kijne. Wende is zangeres en songwriter, en staat al meer dan twee decennia op de planken. Afgelopen maand toverde ze het Amsterdamse Carré om tot een vrijplaats, waar ze samen met toetsenist Nils Davidse teruggaat naar de basis van de muziek. Elke voorstelling is uniek, eenmalig en een muzikale reis door de tijd. In al haar voorstellingen is bezig met het verkennen van haar muzikale grenzen, maar ze doet ook onderzoek naar identiteit, afkomst en vrouw zijn. Een gesprek met Wende dwingt je tot luisteren.
De presentatoren
Sophie Derkzen is presentator van VPRO's Bureau Buitenland. Eerder maakte ze Marathoninterviews met Amade M’Charek, Boris Dittrich en Mathieu Segers.
Eva Koreman is radiomaker, presentator en interviewer en dol op eigenwijze mensen. Ze heeft meegewerkt aan de serie Van Kooten en De Bie, Toen werd nu. In eerdere Marathoninterviews sprak zij met o.a. Sylvana Simons en Jim van Os.
Nadia presenteert het muziekprogramma On Stage en is te zien in de vijfdelige documentaireserie De Onmisbaren. Eerder deed ze een Marathoninterview met Ulli d’Oliveira.
Chris Kijne hoor je wekelijks bij Met Het Oog Op Morgen. Hij deed eerder Marathoninterviews met o.a. Ruud Lubbers, Bettine Vriesekoop en Derk Sauer.
De Marathoninterviews zijn live te volgen op NPO Radio 1 van 24 t/m 27 december om 20.30 uur. Daarna zijn de afleveringen beschikbaar als podcast op NPO Luister.
Het Marathoninterview
Een traditie sinds 1986: gerenommeerde interviewers en even zo beroemde (of beruchte) gasten laten zich drie uur lang opsluiten in een studio. Om met elkaar te praten over leven, werk en alles dat daaraan voorbij gaat. Verhalen die dichterbij komen dan de waan van de dag ons meestal toelaat. Alle gesprekken zijn terug te luisteren in alle bekende podcastapps.