Zwitserse zonnepanelen zaaien verdeeldheid in de bergen
- Nieuws
- Zwitserse zonnepanelen zaaien verdeeldheid in de bergen
Zonnepanelen in de bergen, het zou de ideale oplossing moeten zijn voor de Zwitserse energievoorziening van de toekomst. Maar in het zuidelijke kanton Wallis trokken tegenstanders gisteren aan de noodrem, vertelt correspondent Renske Heddema in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
Zonneparken in de bergen
In Wallis, een kanton in het zuiden van Zwitserland, zijn gletsjers, meren en rivieren, en vooral veel bergen. En volgens de nieuwe plannen van de Zwitserse regering moet er heel veel meer zonne-energie komen. Dat is nodig omdat de kernenergie van het land wordt afgebouwd.
Daarom is er vanuit Bern een nationaal 'zonne-offensief' gelanceerd, vertelt Heddema. "Die zonneparken moeten vooral hoog in de bergen geplaatst worden. Daar pakken zonnepanelen ook in de winter dubbele straling, van de zon en van de sneeuw. Om ervoor te zorgen dat die er snel komen, is er een subsidie van 60% ingesteld."
Maar er zit een addertje onder het gras: "Om voor die enorme subsidie in aanmerking te komen, moeten de zonneparken wel vóór eind 2025 uit de grond gestampt worden." Dat blijkt nog niet altijd even makkelijk.
Onheilige alliantie
Het kanton Wallis dacht voorop te gaan lopen met het futuristische project. "Ze dachten de snelste van het land te worden met hun zonneparken, en hadden daarom de vergunningsprocedure naar zich toe getrokken. Dus een korte klap maken, zodat je het geld uit Bern kunt binnenhalen en snel kunt bouwen."
Het liep toch anders: er kwam een referendum en politieke partijen bemoeiden zich ermee. "Er is een onheilige alliantie ontstaan van de Groene partij, die vecht voor het behoud van de mooie Zwitserse bergen, en van de rechts conservatieve Zwitserse Volkspartij, SVP. Samen hebben ze gezorgd voor 54% nee-stemmers."
"Dat betekent niet dat er helemaal geen zonneparken mogen komen, alleen moet dat in een rustiger tempo dat de burgers kunnen bijhouden." Een flinke tegenvaller dus voor het kanton, dat nu niet meer de snelste zal zijn. "Andere kantons zijn al volop aan het bouwen en gaan de deadline van einde 2025 halen", zegt Heddema. "Zo wordt kanton Wallis dus ruimschoots ingehaald."
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.