Buitenland
NOS

Donald Trump ontsnapt aan aanslag op golfbaan in Florida

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Donald Trump ontsnapt aan aanslag op golfbaan in Florida

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump was zondag opnieuw het doelwit van een aanslag, zo bevestigt de FBI. Een verdachte, de 58-jarige Ryan Wesley Routh, werd gearresteerd nadat hij werd ontdekt met een vuurwapen bij het hek van de Trump International Golf Club in West Palm Beach, Florida. Trump was op dat moment aan het golfen. Het incident volgt twee maanden na een eerdere mislukte aanslag op zijn leven in Pennsylvania.

Video niet beschikbaar

De Secret Service-agenten zagen Routh, gewapend met een AK-47 met vizier, in de buurt van het hek. Ze openden het vuur toen ze het wapen opmerkten. Routh wist te ontkomen in een SUV, maar werd later door de politie aangehouden, mede dankzij een getuige die zijn kenteken noteerde. Bij zijn arrestatie bleef Routh kalm en zei niets. In zijn auto vond de politie onder andere twee rugzakken met keramische platen, een GoPro-camera en het wapen. Het vermoeden is dat hij de aanslag mogelijk wilde filmen.

Secret Service opent vuur

Volgens Rudy Bouma, correspondent in Washington DC, roept het incident vragen op over de beveiliging van Trump. "Hoewel de politie en Secret Service snel en adequaat hebben gereageerd, blijft de vraag hoe een schutter zo dicht in de buurt van Trump kon komen", zegt Bouma. De vijfde hole van de golfbaan waar Trump zich bevond, ligt slechts enkele honderden meters van het hek waar Routh zich had opgesteld. "Met een AK-47 met vizier is dat geen grote afstand", aldus Bouma.

Ryan Wesley Routh heeft een strafblad voor acht kleine delicten en lijkt zeer betrokken bij de situatie in Oekraïne. Hij beweert daar als vrijwillige militair te hebben gevochten en rekruteert anderen om hem te volgen. In 2016 stemde hij nog op Trump, maar in de afgelopen jaren heeft hij zich tegen hem gekeerd, mogelijk vanwege Trumps beleid om de steun aan Oekraïne te beëindigen. De autoriteiten onderzoeken nog of dit een motief is voor de aanslag.

Reacties en verhoogde beveiliging

Trump werd onmiddellijk in veiligheid gebracht en liet in een verklaring weten dat het goed met hem gaat. Zijn beveiliging is na de eerdere aanslag in Pennsylvania al aangescherpt. Op rally's spreekt hij sindsdien alleen nog vanachter glas, en zijn bewegingsvrijheid is beperkt. President Biden en Kamala Harris zijn op de hoogte gebracht van de situatie en gaven aan "opgelucht" te zijn dat Trump veilig is. Harris schreef op X: "Geweld hoort niet thuis in Amerika."

Volgens Bouma zal de beveiliging rondom Trump nu nog verder worden opgevoerd, wat zijn contact met kiezers nog moeilijker maakt: "Net zoals na de eerste aanslag, kan dit een nieuwe dynamiek aan de campagne geven."

Trump

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie