Buitenland
VPRO

Wat wordt het verhaal van de Democraten na de mislukte aanslag op Trump?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat wordt het verhaal van de Democraten na de mislukte aanslag op Trump?

Na de mislukte aanslag op Trump wezen de eerste Republikeinse kopstukken al snel naar Biden en zijn partij. De retoriek van de Democratische campagne zou te polariserend en demoniserend zijn. Nu Trump weer klaar lijkt te staan om zijn campagne te herstarten, wordt het de vraag: wat gaan de Democraten doen? Correspondenten Michael Persson en Björn Soenens stellen in Bureau Buitenland dat de partij van de zittend president het zwaar zal krijgen de komende tijd.

Video niet beschikbaar

Een donut met een groot gat

Volgens Michael Persson, journalist bij de Volkskrant, is het verhaal van de Democraten "een enorme donut geworden." "Een donut met een groot gat in het midden. Daar omheen kunnen ze nog proberen de geijkte verkiezingsthema's aan te roeren. De economie, bijvoorbeeld."

Persson: "Het was al lastig, maar het is nog veel lastiger geworden, want elke poging om toch te wijzen op het gevaar van een tweede termijn van Trump zal worden teruggekaatst als demonisering." Volgens de correspondent zal het voor de Democraten heel moeilijk zijn om bij hun oude verhaal te blijven: "Met iedere waarschuwing zullen de Democraten impliciet medeplichtig worden gemaakt aan de aanslag van zaterdag."

Quote

Hij preekt verzoening, hij preekt eenheid. Dat is politiek meesterlijk om te doen.

Björn Soenens

Gouden kans voor Trump

VRT-correspondent Björn Soenens ziet de mislukte aanslag als een gouden kans voor Trump en de Republikeinse campagne: "Hij kan zichzelf presenteren als een alternatief en stellen dat de Democraten te ver zijn gegaan in hun demonisering."

Die kansen, stelt de correspondent, lijkt Trump overigens ook al aan te grijpen in de eerste uitingen sinds de aanslag. "Hij preekt verzoening, hij preekt eenheid. Hij zegt dat alle Amerikanen bij dit verhaal betrokken moeten worden. Dat is politiek meesterlijk om te doen. En het zet de Democraten in een hoek waar ze eigenlijk niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Ze hebben een leider die verzwakt is, waarvan we niet eens weten of die het gaat halen tot aan de conventie."

"Het is een heel lastig verhaal nu voor de Democraten om over te brengen. Maar, de vaste kern weet wel waar het over gaat. Vandaar dat je ook in peilingen vaak weinig verschuiving ziet, zelfs na de wanprestatie van Biden in dat debat. De meeste mensen weten wel waar het over gaat. Het gaat over die kleine groep die bepalend kan zijn om de uitslag in deze of gene richting te duwen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie