Buitenland
NOS

Wat zijn de gevolgen van de aanslag op Trump op korte termijn?

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de gevolgen van de aanslag op Trump op korte termijn?

De moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump dreunt hard na in de Verenigde Staten. Trump kwam er vanaf met een schampschot, maar de angst is er niet minder om, net als het onbegrip. Hoe kon dit gebeuren en wat zullen de gevolgen zijn?

Video niet beschikbaar

Toespraak

Voor nu lijken de rijen te sluiten; president Biden veroordeelde vannacht ondubbelzinnig het geweld in een toespraak vanuit de Oval Office. Correspondent Rudy Bouma ziet dat Biden probeert de rust terug te brengen, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het is echter nog te vroeg om te zeggen of dat ook lukt", zegt Bouma. "Presidenten spreken alleen bij bijzondere of belangrijke gebeurtenissen het land toe vanuit de Oval Office."

Vanuit de Oval Office richtte Biden zich in een videotoespraak tot het Amerikaanse volk. "Ik wil vanavond met u spreken over de noodzaak om de temperatuur in onze politiek te verlagen", begon hij zijn toespraak. "En om te onthouden dat we, als we het oneens zijn, geen vijanden zijn, maar buren, collega's, burgers en - het allerbelangrijkste - mede-Amerikanen. We moeten samenwerken."

Oproep tot eenheid

"Biden roept in zijn toespraak opnieuw op tot eenheid en Donald Trump is het eigenlijk roerend met hem eens op dit moment", aldus Bouma. "Normaal gesproken is Trump van de confrontatie en heeft hij een andere toon. Al zal hij de komende dagen ook wel weer op Biden gaan afgeven."

De campagne gaat het in ieder geval veranderen, denkt hij. "Trump had de wind al mee na het CNN-debat in Atlanta, vorige maand. Maar hij heeft opnieuw het momentum op dit moment, hoe tragisch de aanleiding ook is. Hij wordt als een held onthaald in Milwaukee en staat de hele week vol in de aandacht. Terwijl Biden de twijfel rond hem binnen zijn partij nauwelijks kan bezweren."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie