Buitenland
NOS

Wat doet de aanslag op Trump met polarisatie in de VS?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doet de aanslag op Trump met polarisatie in de VS?

De politieke stemming in de Verenigde Staten was al flink ontvlambaar de afgelopen jaren, en nu is er een mislukte moordaanslag gepleegd op presidentskandidaat Donald Trump. Volkskrant-journalist Michael Persson is oud-Amerika correspondent en schreef een paar jaar terug het boek 'De Val van Amerika'. Persson is te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Spiraal van verharding

Persson schreef een analyse voor de De Volkskrant met de kop: 'Aanslag op Trump is een nieuwe stap in spiraal van verharding in de VS'. In de uitzending zegt hij daarover: "Die aanslag zelf die al een bewijs is van die spiraal. We hebben nu voor het eerst in meer dan 40 jaar een aanslag op een president of iemand die bijna president is. En dat is wel een een teken dat er mensen zijn onder de Amerikaanse burgers die denken dat het tijd is voor dit soort extreme maatregelen."

Eén van de mogelijke kanshebbers voor het vicepresidentschap, J. D. Vance, wees na de aanval gelijk naar de Democratische zijde, omdat zij regelmatig waarschuwen voor Trump. Heeft hij daar ergens ook een punt mee? "Trump heeft in zijn eerste termijn natuurlijk laten zien dat hij graag de grenzen van zijn presidentiële autoriteit oprekt", aldus Persson. In zijn eerste termijn is dat nog niet echt gelukt, maar nu in de eventuele tweede termijn, heeft hij meer mogelijkheden. "Hij heeft een recente uitspraak van het Supreme Court mee, waarin staat dat de president voor zijn presidentiële taken boven de wet staat."

Daarbij komt dat hij zich in deze eventuele tweede termijn wil omringen met Trump-gezinden. "Ze zijn al bezig met een soort blauwdruk voor zijn aankomende regering, waarin ze eigenlijk het hele ambtenarenapparaat willen vervangen op cruciale plekken door loyalisten."

Minder polarisatie

De kans is aanwezig dat herhaaldelijke oproepen tot eenheid na deze aanslag ook voor minder polarisatie zorgen, maar die is wel klein, denkt Persson. "Het kan ook de andere kant op werken. We hebben de afgelopen jaren gezien dat dat dit soort nationale tragedies - ook corona valt daaronder - waarvan men denkt dat het land weer een eenheid wordt, na een paar dagen toch weer uit elkaar valt. Dus het is echt nog te vroeg om daar iets over te zeggen."

Ster advertentie
Ster advertentie