Ruslandkenner Hubert Smeets: 'Een geïsoleerde Poetin is tot alles in staat'
- Nieuws
- Ruslandkenner Hubert Smeets: 'Een geïsoleerde Poetin is tot alles in staat'
Het is nu alles of niet voor de Russische president Vladimir Poetin. Dat stelt oud-correspondent en Ruslandkenner Hubert Smeets maandagochtend bij Sven op 1. “Ik denk dat Poetin, omdat hij geïsoleerd is en geen relaties meer heeft met andere wereldleiders, tot alles in staat is.”
Aan de winnende kant van de oorlog staan is dus van cruciaal belang voor Poetin. "Anders zijn zijn laatste dagen geteld", zegt Smeets. "Met een militaire nederlaag in Oekraïne kan hij niet lang meer president blijven."
Poetin vraag China om hulp
Uit Amerikaanse bronnen blijkt dat Poetin China heeft gevraagd om militaire en economische hulp. De Chinese regering ontkent dit en beschouwt het als desinformatie. Maar de Amerikaanse bronnen zijn volgens Smeets tijdens deze oorlog "redelijk betrouwbaar" gebleken. "Tot nu toe hebben ze in Washington altijd gelijk gehad."
Smeets sluit niet uit dat het waar is wat er gezegd wordt, maar de Ruslandkenner is er niet helemaal van overtuigd of het ook daadwerkelijk om militaire steun gaat. "Het is een beetje plausibel dat de Russische regering China om hulp vraagt."
Smeets voert twee redenen aan. "Ten eerste loopt de 'militaire invasie', zoals het Kremlin het noemt, niet goed. Er is geen spoor van overname van Kiev te herkennen. En er is al helemaal geen aanwijzing dat de bevrijding die Poetin had voorspeld, ook zo door de 40 miljoen inwoners van Oekraïne wordt ervaren." En ten tweede: "Poetin ziet deze oorlog als een herschikking van de internationale orde. Daar hoort China uiteraard bij."
Zoiets zei Poetin eigenlijk al bijna tien jaar geleden, vertelt Smeets. Namelijk dat de toekomst van Rusland in het oosten ligt. "Kortom, in China", zegt Smeets. "Dus in zijn denkwereld is het denkbaar."
Russische provocatie
Nu Poetin ook schijnt aan te kloppen bij China rijst de vraag of het niet tijd wordt voor de NAVO om militair in te grijpen. De NAVO heeft echter al meerdere keren aangegeven dit niet te willen doen. Deze vraagt ligt echter wederom op tafel nu de Russen een raketaanval hebben uitgevoerd op een militaire basis in het westen van Oekraïne, dichtbij de grens van NAVO-lidstaat Polen.
Die gedachtegang zou dus best wel eens kunnen veranderen, want "er is een scenario denkbaar dat het Kremlin doelbewust uit is op provocatie op grondgebied van een NAVO-lid". Dit om volgens Smeets te kijken "hoe sterk artikel 5 van de NAVO, 'een aanval op één is een aanval op allen', is."
Vredesbesprekingen
Mogelijk wordt er vandaag opnieuw een poging gewaagd om er diplomatiek uit te komen. Poetin zou mogelijk bereid zijn om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski om tafel te gaan.
Drie eerdere gesprekken tussen de partijen liepen eigenlijk op op niets. Dat heeft er volgens Smeets vooral mee te maken dat niemand vanuit het Russische kamp over enig mandaat beschikt om te onderhandelen. "Alleen Poetin heeft dat", zegt de oud-correspondent. "Daarom zeggen ze in Kiev: 'Wij zien uit naar een gesprek tête-à-tête tussen Poetin en Zelenski'."
Video niet beschikbaar