Buitenland
VPRO

Hulpverlener in Gaza: ‘Niet te omvatten dat de wereld dit al een jaar toelaat’

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hulpverlener in Gaza: ‘Niet te omvatten dat de wereld dit al een jaar toelaat’

In de oorlog in Gaza werken medische hulpverleners met gevaar voor eigen leven: volgens recent VN-onderzoek zijn er bijna duizend verplegers en artsen gedood. Sarah Vuylsteke werkt als projectcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in een van de nog werkende ziekenhuizen in Gaza, en vertelt in Bureau Buitenland hoe het daar met de dag moeilijker wordt om nog zorg te kunnen bieden.

Video niet beschikbaar

Bombardementen

Middenin het oorlogsgeweld in Gaza probeert Vuylsteke zo goed mogelijk haar werk te doen. "Elke dag wordt er gebombardeerd en geschoten, en wij horen dat allemaal. We worden vaak wakker van de bombardementen. Zorg bieden hier is moeilijk, maar het lukt ons wel."

Het zijn voornamelijk slachtoffers van bombardementen en beschietingen die in het ziekenhuis binnenkomen. "Dat zijn heel schrijnende gevallen", vertelt de hulpverlener. "We hadden een jongetje van twee jaar oud, die door een bombardement vast had gezeten onder het puin. Hij is allebei zijn ouders kwijt en uiteindelijk hebben ze zijn benen moeten amputeren. Daarvan denk je: hoe ziet zijn toekomst eruit?"

Daarbij komt dat ook Vuylstekes collega's te maken krijgen met persoonlijk verlies. Daar spreekt ze ook over met haar Palestijnse collega's. "Het is heel moeilijk, want iedereen met wie wij samenwerken heeft mensen verloren. En het gaat niet over één of twee personen, maar we hebben collega's die echt heel hun families zijn kwijtgeraakt. Zulk soort verhalen komen eigenlijk elke dag bij ons binnen."

Niet te omvatten

Op dit moment zijn er nog maar 17 van de 36 ziekenhuizen in Gaza operationeel, en dat maakt dat zorg bieden met de dag moeilijker wordt, vertelt ze. "Er komen heel veel mensen binnen, op alle afdelingen. Ook de bevoorrading is moeilijk. Het is natuurlijk niet makkelijk om dingen Gaza binnen te krijgen, door de bureaucratische restricties die Israël heeft ingesteld. Wat wij in april hebben besteld, komt nu pas binnen."

Vuylsteke heeft al in verschillende oorlogen gewerkt voor Artsen zonder Grenzen, vorig jaar zat ze nog in Soedan. Maar wat ze nu meemaakt, zegt zij, is anders. "In andere conflicten waar ik heb gewerkt is het niet zo dat de grenzen helemaal dicht zijn. Gaza is helemaal omsingeld en er valt bijna niks binnen te krijgen en niet naar buiten te gaan. Het is eigenlijk het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Het is heel raar om dat zo te zien, en dat dat al een jaar bezig is. Dat de wereld dat al een jaar toelaat, dat is eigenlijk niet te omvatten."

Hulpverlener in Gaza & Bewijs voor etnische zuiveringen in Soedan - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie