Buitenland
VPRO

‘Heel wat wijst in de richting van genocide in Gaza’, zegt voormalig rechter Strafhof

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Heel wat wijst in de richting van genocide in Gaza’, zegt voormalig rechter Strafhof

Zowel het Internationaal Strafhof als het Internationaal Gerechtshof buigen zich over de bewuste uithongering van mensen in Gaza door Israël. Christine van den Wyngaert was jarenlang rechter bij het Strafhof: "Het wordt toch wel steeds minder moeilijk om de aantijging van genocide te bewijzen", vertelde ze in Bureau Buitenland.

Voormalig rechter Internationale Strafhof over situatie in Rafah

Video niet beschikbaar

"Dit is een van de ernstigste dingen die we ooit gezien hebben in internationale rechtbanken", stelt Christine van den Wyngaert. "Er ligt nu een heel duidelijk bevel van het Internationaal Gerechtshof: Israël moet het militaire offensief onmiddellijk stoppen. Maar inmiddels zien we het tegenovergestelde gebeuren."

Het Internationaal Strafhof doet onderzoek naar oorlogsmisdaden die worden gepleegd door zowel Israël als Hamas. En het Internationaal Gerechtshof onderzoekt of Israël zich schuldig maakt aan genocide. "Uit rapporten van de WHO, Unicef en VN-mensenrechtencommissaris blijkt allemaal dat er sprake is van uithongering." De Israëlische autoriteiten laten maar weinig voedselhulp Gaza binnenkomen.

Aanwijzingen voor genocide

Video niet beschikbaar

"Het wijst allemaal in dezelfde richting", zegt Van den Wyngaert, "dat er in Gaza hele zware misdaden worden gepleegd. En het openstellen van de grens bij Rafah voor hulpgoederen is essentieel om hongersnood te voorkomen."

Genocide steeds makkelijker te bewijzen

Eerder noemde Aryeh Neier, oprichter van Human Rights Watch en zelf uit Europa gevlucht voor de Holocaust, de uithongeringspraktijken door Israël al genocide in een interview bij CNN.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Om het misdrijf genocide te bewijzen heb je een hele zware bewijslast", vertelt rechter Van den Wyngaert. “Je moet bewijzen dat er ook echt een intentie is om de Palestijnse bevolking gedeeltelijk of geheel uit te roeien. Dat is niet makkelijk. Maar als je kijkt naar de feiten, dan zijn er toch heel wat aanwijzingen die in die richting wijzen."

"Er is mínstens sprake van massamoord", zegt Van den Wyngaert. "Dat wordt ook ten laste gelegd door de aanklager het Strafhof, zowel ten aanzien van Hamas als Israël". Als er kan worden vastgesteld dat Israël mensen uithongert met het doel om een bevolkingsgroep geheel of gedeeltelijk uit te roeien, dan is er sprake van genocide, legt Van den Wyngaert. "En hoe langer men ziet wat er op de grond gebeurt in Gaza, hoe minder moeilijk het wordt om die aantijging van genocide te bewijzen."

Voormalig rechter Internationale Strafhof over Rafah & Mexico kiest voor een vrouw - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie