Buitenland
VPRO

Diepe economische crisis verenigt Sri Lanka in protest: ‘Aan bijna alles is tekort, dit raakt echt iedereen’

foto: Ishara S. Kodikarafoto: Ishara S. Kodikara
  1. Nieuwschevron right
  2. Diepe economische crisis verenigt Sri Lanka in protest: ‘Aan bijna alles is tekort, dit raakt echt iedereen’

Tientallen gewonden vielen er deze week bij een poging het huis van de Sri Lankaanse president Rajapaksa te bestormen. In Sri Lanka groeit protest tegen de tot voor kort nog populaire regering, en praktisch het hele land doet mee. Een historisch diepe economische crisis zorgt voor enorme tekorten: de straatverlichting brandt niet meer en papierschaarste maakt zelfs schoolexamens onmogelijk.

Diepe economische crisis verenigt Sri Lanka in protest tegen president Rajapaksa

“Dit is de allergrootste economische crisis die het land heeft geraakt sinds de onafhankelijkheid”, vertelt Sri Lanka-kenner Bart Klem van de universiteit van het Zweedse Götenburg. “De gevolgen zijn enorm, ziekenhuizen stellen operaties uit en de bus rijdt al lang niet meer. De tekorten aan elektriciteit en brandstof zijn zo groot dat toen een schip met diesel arriveerde stond in de haven direct een lange file.”

Protest tegen de overheid is niet nieuw in Sri Lanka, maar niet eerder werd het zo breed gedeeld in de hele bevolking. “Van boeren tot professors, eigenlijk is iedereen ontevreden”, zegt Bart Klem. “Alleen de familie van president Rajapaksa zelf lijkt nog gespaard te blijven van de grote tekorten.”

foto: Ishara S. Kodikara

De grote economische crisis is het gevolg van een tekort aan buitenlands geld in Sri Lanka, waardoor schulden aan andere staten niet langer kunnen worden afbetaald. “Toen in 2009 een einde kwam aan de gewelddadige burgeroorlog was de regering enorm optimistisch”, vertelt Klem. “Er werden grote hoeveelheden geld geleend en de regering beloofde gouden bergen.”

Een tijdje ging dat goed en groeide de economie van het land sterk. Maar Corona gooide roet in het eten. “Door het uitblijven van toerisme kwam er weinig buitenlands geld binnen, waardoor de enorme leningen niet meer konden worden terugbetaald.” En door dat tekort aan buitenlandse valuta is het importeren van veel essentiële goederen zo goed als onmogelijk geworden.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie