Buitenland
VPRO

Wat wij als 'superieur westen' kunnen leren bij de aanpak van de coronacrisis

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat wij als 'superieur westen' kunnen leren bij de aanpak van de coronacrisis

De gevolgen van de coronapandemie zijn tot nu toe ongekend, verstrekkend én nog niet voorbij. Maar, zoals altijd, biedt ook deze crisis kansen, en die kansen komen misschien wel uit onverwachte hoek. Het Westen waant zich superieur: met goede gezondheidszorg, technologische ontwikkeling en de hoogste politieke- en economische standaarden. Toch zijn er veel niet-westerse landen waar Nederland veel van kan leren.

In Bureau Buitenland's estafette-onderzoek Wat nu? gaan we van plek naar plek. Welke interessante veranderingen vinden er nu al plaats in Afrika, het Midden-Oosten, Azië of Europa zelf? Wat speelt zich buiten ons blikveld af waar we wel wat van kunnen leren?

Wat nu? Deel 1: wat Kerala en Senegal beter doen

Eurocentrisme

We scoren in Nederland en de rest van Europa slecht op wereldniveau als het gaat om de aanpak van het coronavirus. Toch wanen we onszelf vaak nog steeds superieur. "Er is veel nodig om ons vanzelfsprekende en diep ingesleten eurocentrisme weg te blazen", vertelt Gie Goris, hoofdredacteur van MO Magazine. "We zijn onze vanzelfsprekende zelfverzekerdheid niet opeens kwijt omdat een aantal Europese landen het nu heel slecht doet."

Als je naar de feiten kijkt kun je niet ontkennen dat Europa en de Verenigde Staten de coronacrisis niet goed hebben aangepakt. "We hebben veel te laat en te verdeeld gereageerd. Daardoor is de omvang van de pandemie veel groter geworden bij ons, dan op plekken die slechter voorbereid waren en veel minder mogelijkheden en middelen hebben", aldus Goris.

Lessen uit Senegal

"In de meeste Afrikaanse landen is corona veel minder ver doorgedrongen dan waar men bang voor was", vertelt Goris. "Dit is nóg niet gebeurd. Het kan altijd veranderen. Maar vooralsnog staat Senegal bovenaan het rijtje met landen dat het goed hebben aangepakt. Er zijn maar tientallen mensen overleden aan corona, op een bevolking van meer dan 15 miljoen."

Dat de coronasterftecijfers in Senegal laag liggen ligt volgens Goris aan het beleid. Hun geheim? "Daar zijn ze zelf ook nog naar op zoek." Wel is duidelijk dat de regering meteen adequaat heeft gereageerd. "De regerende partij en oppositie sloegen hun handen al ineen toen er in het westen nog heel veel politieke discussies werden gevoerd."

Bovendien waren wij hier in het westen niet voorbereid op een pandemie. "In Afrika heeft men ebola gehad, men was daardoor voorbereid, scherp en alert."

Sociaal beleid in Kerala

Een ander voorbeeld waar wij veel van kunnen leren, is de situatie in de Indiase staat Kerala. "De overheid neemt daar de verantwoordelijkheid in zaken rondom sociaal beleid. De gezondheidszorg en het onderwijs is daar veel beter dan in de rest van India." Er werden aan het begin van de lockdown meteen veel vrijwilligers ingeschakeld om mensen te helpen. "Het is een gelaagd systeem waar sociale zorg universeel is. Het draagvlak is heel breed want iedereen heeft daar baat bij."

Quote

We hebben allemaal heel enthousiast gereageerd op daadkrachtige overheden

Goris

Een goed functionerende sociale democratie waarbij de overheid verantwoordelijkheid neemt, waar niet alles op de markt wordt afgeschoven, dát gaf volgens Goris de doorslag bij het voorkomen van een diepe coronacrisis in Kerala. "De huidige crisis heeft meer dan ooit aangetoond dat we een overheid en staat nodig hebben die de samenleving vertegenwoordigd en niet alles uitbesteedt aan private bedrijven."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie