Buitenland
NOS

Trump en Musk gingen met elkaar in gesprek: 'Hebben elkaar nodig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump en Musk gingen met elkaar in gesprek: 'Hebben elkaar nodig'

Het interview van techmiljardair en X-eigenaar Elon Musk met presidentskandidaat Donald Trump is vannacht veel later begonnen dan de bedoeling was. Technische problemen waren de oorzaak; volgens Musk ging het om een cyberaanval. Correspondent Rudy Bouma luisterde mee en vertelde in het NOS Radio 1 Journaal wat hem opviel.

Video niet beschikbaar

"Het [gesprek] begon pas na veertig minuten vanwege technische problemen. Dat gebeurde vorig jaar ook al toen Elon Musk Ron DeSantis interviewde op X Spaces", weet Bouma. "Die nam het in de voorverkiezingen op tegen Trump toen. En Trump heeft Musk voor die technische storing nog bespot."

Cyberaanval

"Nu wijt Musk de technische problemen aan een DDoS-aanval", aldus Bouma. Bij zo'n aanval wordt er vanuit een netwerk van computers in een keer heel veel data naar een server gestuurd, om deze zo te slecht bereikbaar te maken of uit te schakelen.

"Hoewel de rest van X prima werkte en Musk het systeem ook had getest met acht miljoen luisteraars. Het waren er uiteindelijk iets meer dan één miljoen. Volgens team Trump was dat het grootste interview in de geschiedenis, maar dat is dat is natuurlijk onzin."

'Hebben elkaar nodig'

Uiteindelijk ging het gesprek bijna drie kwartier later dan gepland alsnog van start. Heel spannend werd het niet: de twee waren het vooral met elkaar eens in de twee uur durende uitzending.

"Ze hebben elkaar ook een beetje nodig, Musk and Trump", stelt Bouma. "X is noodlijdend. Adverteerders zijn weggehaald sinds Musk de eigenaar is en wild om zich heen slaat. Dus Musk kan Trump gebruiken om weer reuring te genereren. En de campagne van Trump, die zit in het slop door alle enthousiasme rond Kamala Harris. Dus Trump die pakt alle publiciteit met beide handen aan."

Van vijand naar vriend

"Ze waren echt vijanden. Musk noemde Trump te oud voor een nieuwe termijn. Hij steunde tegenkandidaat Ron DeSantis, die het af moest leggen tegen Trump in de voorverkiezingen. En Trump heeft op zijn beurt hele vernederende posts over Musk op Truth Social geplaatst, waarin hij heel badinerend doet over Musks Tesla’s en raketten", zegt Bouma. "Maar ja, nu zijn ze dus ineens dikke vrienden."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie