Buitenland
WNL

Iraans-Belgische politica Safai: poging van Westen om Iran ‘te leren’ vrouwenrechten te respecteren is nutteloos

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iraans-Belgische politica Safai: poging van Westen om Iran ‘te leren’ vrouwenrechten te respecteren is nutteloos

Het Westen probeert Iran al jaren te ‘leren’ om vrouwenrechten te respecteren, zegt politica voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie Darya Safai, maar dat heeft geen zin. “Dat is gewoon niet te combineren met het regime van Iran”, zegt ze bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Ze pleit ervoor dat er dit keer werkelijk actie wordt ondernomen.

Video niet beschikbaar

Zo is het volgens Safai “ongelofelijk” Dat Iran lid is van VN-commissie voor vrouwenrechten. Een commissie die ooit in het leven is geroepen voor de ‘gendergelijkheid en de emancipatie van vrouwen’. “Het verbaast me dat je in het Westen telkens hetzelfde hoort: ‘Wij willen hen leren dat ze vrouwenrechten moeten respecteren.’ Maar het is niet zo dat je dat leert, want zij hebben één ideologie, die zich niet door het Westen laat dicteren”, beklemtoont Safai, naast politica ook vrouwenrechtenactivist. “Het is gewoon een ideologie die vrouwen klein wil houden.”

‘Het islamisme heeft Iran kapotgemaakt’

Als jonge twintiger ging Safai zelf in de Iraanse hoofdstad Teheran de straat op om te strijden voor vrijheid. Ze werd opgepakt, en vluchtte via Turkije naar België. Nu, een paar decennia later, kijkt de Vlaamse politica Darya Safai met verdriet naar de vrouwen die in haar thuisland massaal protest voeren. “Iran was nooit zo zwart en kapot als het vandaag is”, zegt ze bij het radioprogramma van WNL. “Iran was een dictatoriaal land, maar individuele en sociale vrijheden bestonden. Het is het islamisme en de ideologie van de Ayatollah dat het land kapot heeft gemaakt.”

Maar naast verdriet voelt Safai ook trots bij het zien van de beelden van protesterende vrouwen in Iran. “Het zijn zulke dappere mensen die momenteel zo massaal de straat op gaan. Ze hebben genoeg van wat ze al heel hun leven meemaken.”

De 22-jarige Mahsa Amini stierf onlangs nadat ze was opgepakt door de zedenpolitie. De Iraans-Koerdische vrouw zou haar hoofd niet goed hebben bedekt. Volgens de politie waren hartproblemen de oorzaak van haar dood, maar volgens haar familie was ze gezond en leed ze niet aan een hartaandoening. Vermoedelijk werd ze ernstig mishandeld door de politie en gaven zij haar uiteindelijk de fatale klap.

“Het is gewoon zo vernederend en zo onterecht dat een vrouw voor een stukje haar vermoord wordt”, zegt Safai. “Maar het gaat niet alleen daarover. Het gaat erover: hoe wreed kunnen ze zijn? Dat is onaanvaardbaar.”

‘Protesten voelen anders’

Daarom voelen de protesten “dit keer anders”, zegt de Vlaamse politica. “Nu zijn er massaal mensen. De populatie van Iran is echt jong, en ze zijn niet bang, want ze zeggen: we hebben niets meer te verliezen.”

De Iraniës willen gehoord worden, zegt Safai. “Ze willen dat de wereld dat ziet. En dat de wereld duidelijk maakt aan dat regime: als jullie mensen koelbloedig op straat doodmaken, kunnen jullie niet meer bij de internationale gemeenschap horen”, zegt ze. “En dat is wat de mensen in Iran verwachten: acties. Geen woorden meer.”

Iraans-Belgische politica Safai: poging van Westen om Iran ‘te leren’ vrouwenrechten te respecteren is nutteloos

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie