Buitenland
NOSNTR

Hoe staat het met Syrië, na de val van het regime van Assad?

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe staat het met Syrië, na de val van het regime van Assad?

Afgelopen weekend is het regime van de Syrische president Assad gevallen. Rebellen veroverden zaterdag de hoofdstad Damascus, Assad vluchtte naar Rusland. De Syrische overheid is sinds de machtsovername door de HTS-rebellen afgelopen weekend nog steeds aan het werk. Het is nog niet bekend hoe de rebellen invulling zullen geven aan een Syrië zonder president Assad.

Hoe is het nu in Syrië

Video niet beschikbaar

Sander van Hoorn, Midden-Oostenkenner en oud-correspondent in de regio, vertelt in Nieuws en Co dat HTS de regering had opgeroepen om door te werken. "Ook de premier van Syrië is aangebleven en heeft contact gehad met HTS. Hij zei: laten we zo normaal mogelijk doorwerken."

Sommige overheidsgebouwen waren gewoon open, maar andere instellingen, zoals banken, waren wel dicht. "De centrale bank heeft wel gezegd dat de banken morgen weer opengaan. Die probeert ook echt uit te stralen dat er niets aan de hand is."

Er circuleerden beelden op sociale media waarop mensen te zien waren die met grote zakken uit de banken liepen. "Maar de centrale bank zegt dat er niets is geplunderd. Het geld en spaargeld zou veilig zijn. De elementen van de regering die nog aan het werk zijn, en de rebellengroepen, hebben er alles aan gelegen om de overgang zo gemakkelijk mogelijk te maken."

Hoe nu verder?

Het is nog niet duidelijk hoe de rebellen de regering in Syrië nu vorm gaan geven. Het regeren hebben ze de afgelopen jaren geleerd in het noorden van Syrië, zegt Van Hoorn. Daar is de opstand oorspronkelijk ontstaan. HTS moest daar samen met andere groepen leren samenwerken. "Ook met andere geloven. Daar is ook de bekende verandering vandaan gekomen. Daar zouden ze het radicale hebben afgezworen en zouden ze gematigder zijn geworden."

Maar volgens de meeste experts moet nog blijken of HTS echt gematigd is geworden. "De rebellenleider is begonnen bij al-Qaeda, en dat is een hardcore jihadist. HTS zegt het anders te willen doen. Ze lijken daad bij woord te voegen, maar er zijn nog veel stappen te nemen."

Nog steeds gevechten

Ondanks dat het regime van Assad is gevallen, zijn er nog steeds gevechten gaande, zoals in het noordoosten van Syrië. Daar vechten door Turkije gesteunde rebellen met de Koerden. "Dat is een front waar iedereen met een beetje angst en beven naar kijkt. De Koerden zijn een doorn in het oog van Turkije, een steunpilaar van HTS. Maar de vraag is ook: zullen zij zich aansluiten bij andere rebellengroepen en deel willen uitmaken van het nieuwe Syrië, of zullen ze voor nieuwe autonomie vechten?"

Naast die gevechten zijn er meerdere bombardementen uitgevoerd in Syrië door Israël.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie