Buitenland
NOS

Heeft Britse verpleegkundige Lucy Letby echt zeven baby's vermoord?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft Britse verpleegkundige Lucy Letby echt zeven baby's vermoord?

De Britse verpleegkundige Lucy Letby werd vorige maand veroordeeld tot levenslang, voor de moord op zeven baby's en poging tot doodslag op nog zes andere baby's. De zaak is al maanden voorpaginanieuws in de Britse kranten. Morgen is de laatste dag om in hoger beroep te gaan. Richard Gill, emeritus hoogleraar statistiek in Leiden heeft zich over deze zaak gebogen en vindt er ook wat van, vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Is Lucy Letby echt verantwoordelijk voor de dood van zeven baby's?

Video niet beschikbaar

Gill heeft in het verleden zich vaker beziggehouden met zaken van verpleegkundigen. Zo zorgde zijn bewijsmateriaal voor de vrijspraak van verpleegkundige Lucia de B. Ook was hij betrokken bij een zaak tegen een Italiaanse verpleegkundige.

Lucia de B.

"Toen deze zaak voor het eerst aan het licht kwam, dacht ik al: oh kijk daar gaan we weer", aldus Gill. "Hoe meer het vorderde hoe gruwelijker het werd en des te meer het leek op onze eigen Lucia de B-zaak." Als het gaat om de statistiek kan het zijn dat wiegendood voorkomt, ook bij dezelfde verpleegkundige.

Bij deze zaak zegt Gill dat het al mis ging in het begin. "Zo vlogen de zaak al aan met een verdachte in hun hoofd." Daardoor was het onderzoek erop gericht dat er bewezen moest worden dat de vrouw in kwestie schuldig is. "Alleen bij een zaak als deze weet je niet zeker of er moorden zijn gepleegd. In een ziekenhuis overleden helaas gewoon sneller mensen. Ook hier zijn bijvoorbeeld veel vroeggeboren kinderen."

Hulp aangeboden

Als het gaat om het bewijsmateriaal meent Gill dat eigenlijk niks klopt. "Het is een slordig onderzoek geweest totaal gedreven door tunnelvisie. Er is alleen gekeken naar de overlijdens dat ze er was. Terwijl er meer overlijdens waren toen ze er niet was." Volgens Gill was het beter geweest om te kijken naar de statistieken. Dan hadden ze kunnen zien dat wat er gebeurde minder afwijkend is dan wat ze zeggen. Er waren ook meer overlijdens in dit ziekenhuis dan anderen en dan eerst, omdat het ziekenhuis de koers meer had gewijzigd naar vroeggeboren baby's.

"Twee jaar voor dat deze zaak begon was ik samen met collega's gestart met het schrijven van een handboek over hoe je dit soort zaken zou moeten aanvliegen", zegt Gill. Hij kwam er later achter dat de onderzoekers veel fouten hadden gemaakt. "Toen heb ik aan de bel getrokken, maar daar hebben ze geen gebruik van gemaakt. In deze zaak heeft de verdediging ook zo goed als niets gedaan."

Lucy Letby

Ster advertentie
Ster advertentie