Kleine eilandstaten maken indruk op klimaattop in Glasgow: 'De premiers hielden wanhopige toespraken'
- Nieuws
- Kleine eilandstaten maken indruk op klimaattop in Glasgow: 'De premiers hielden wanhopige toespraken'
De klimaattop in Glasgow draait op volle toeren. Dinsdag mochten de leiders van de kleine eilandstaten zoals Tuvalu en de Bahama's een speech doen. Verslaggever klimaat en energie Heleen Ekker blikt in NOS Met het Oog op Morgen terug op de afgelopen dagen.
Video niet beschikbaar
"De premiers van Tuvalu en de Bahama's hielden dramatische toespraken. Deze zomer bleek nog uit het IPCC-rapport van de Verenigde Naties dat de zeespiegel sneller dan ooit stijgt. Hun toekomst hangt dus af van hoe gauw het lukt om de uitstoot van broeikasgassen te laten dalen. Dus de teksten van de premiers waren tamelijk wanhopig", zei Heleen Ekker in NOS Met het Oog op Morgen.
Indruk
"Hoewel die landen weinig macht hebben, heb ik wel het idee dat ze indruk maken. Ze speelden ook een belangrijke rol tijdens de vorige grote klimaattop in Parijs in 2015", aldus Ekker. "Ik kan me nog herinneren hoe er in de eerste week een lijstje circuleerde van een aantal kleine landen die 2 graden opwarming te veel vonden. Dat lijstje werd tijdens de top steeds langer en uiteindelijk stonden er meer dan honderd landen op. En dat is de reden waarom dat compromis in het Akkoord van Parijs terechtkwam. Die tekst dus, dat de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden moet blijven."
Op de tweede dag van de conferentie werd een 'methaanpact' gesloten. Meer dan honderd landen hebben afgesproken de uitstoot van het broeikasgas methaan terug te dringen met 30 procent ten opzichte van tien jaar gelden. Ze beloven dit te doen vóór 2030. "Grote uitstoters zoals Rusland, China en Australië doen overigens niet mee, maar het is wel een belangrijke afspraak. Want methaan is een veel sterkere broeikasgas dan CO2", aldus Ekker.
Ontbossing
Kritiek van milieuorganisaties is er ook: de afspraken zijn niet-bindend en er is geen manier om de toezeggingen af te dwingen. "Verder hebben ook ruim honderd landen toegezegd om vóór het jaar 2030 te stoppen met ontbossing. In die landen bevindt 85 procent van alle bossen ter wereld. Ook Brazilië doet mee en dat is natuurlijk belangrijk vanwege het Amazoneregenwoud."
"Vanaf nu begint het echte onderhandelingswerk van de regeringsdelegaties. Volgende week gaat het op hoger niveau verder met de ministers. We moeten afwachten wat het allemaal gaat opleveren. Dat weten we ergens eind volgende week."