Brexit-chaos: 'De macht ligt bij de EU'
- Nieuws
- Brexit-chaos: 'De macht ligt bij de EU'
Vier Brexit-alternatieven down the drain. Theresa May blijft wanhopig zoeken naar een uitweg uit het Brexit-doolhof. Maar of er nou een deal of een no deal uitkomt, het echte onderhandelingsspel met Europa begint pas daarna. Hoe kijkt Brussel naar de Britten? Daarover vertellen Caroline de Gruyter, Europa-correspondent en columnist voor NRC en Lia van Bekhoven, Engeland correspondent, in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
May reikt een hand uit naar de oppositiepartij Labour en gaat praten over een compromis-Brexit. Dat nieuws sloeg in als een bom vertelt Van Bekhoven: "Want ze verandert hiermee haar hele Brexit-strategie. En niet alleen dat, maar ze gooit daarmee ook een handgranaat onder haar eigen regering en haar eigen partij, die daar absoluut niet van gediend is. Ze staat met haar rug tegen de muur, dit is een wanhoopsdaad".
Vragen om uitstel
Er is een mogelijkheid dat de Britten wederom gaan vragen om uitstel. Maar, dat betekent dat ze meedoen met de Europese verkiezingen. Volgens De Gruyter is deze "saga" voor zowel Brussel als de Britten een les: "Het maakt de machtsverhouding tussen de Europese Unie en zijn omgeving heel erg duidelijk".
"Wat je ziet is dat eigenlijk alle landen die aan de buitengrens liggen van de Europese Unie, (Noorwegen en Zwitserland bijvoorbeeld. red) dat zou dan binnenkort ook op Groot Brittannië moeten slaan, zo onder de rook van de EU leven dat ze eigenlijk er beter aan doen om alle regels over te nemen."
De Britten hebben geen keuze
In Brussel hebben de onderhandelaars drie jaar geprobeerd uit te leggen dat de Britten geen keuze hebben. De Gruyter: "De werkelijke macht ligt bij de EU". Dat is vrij frappant aangezien verschillende politici voor, tijdens en na het referendum de kiezers aanspoorden om voor uittreding te stemmen. Van Bekhoven: "Want, ze zeiden dat ze alle touwtjes in hadden hebben en dat het na de Brexit alleen maar beter zou worden".
De werkelijke macht ligt bij de EU.
Van Bekhoven: "De Europese Unie, werd gezegd, heeft het Verenigd Koninkrijk harder nodig dan andersom. En toen begon die fantasie stuk te lopen op de realiteit. En nu blijkt inderdaad dat de Europese Unie de dienst uitmaakt en dat de EU niet alleen de agenda zet, maar ook bepaalt in welke volgorde waarover gesproken wordt. En dat is heel erg hard aangekomen in Londen".
Deal or no deal
De Gruyter: "Ik denk dat de EU alles eraan gaat doen dat er een soort van deal is. Want, een aantal landen zullen eronder lijden als er een no-deal Brexit komt". Veel Europese landen drijven namelijk handel met het Verenigd Koninkrijk. "Tegelijkertijd halen die landen allemaal veel meer uit de interne markt. En, het is de interne markt, het stelsel van regels die ze in de loop van decennia hebben opgetuigd, dat ze bijeen willen houden."
Als er inderdaad nu een zachte Brexit komt, zal dat helemaal niets doen aan de ergernis van Brexiteer Groot Brittannië jegens de Europese Unie
Het gaat nog wel even door dus. De huidige onderhandelingen gaan nog over de 'withdrawal agreement', daarna beginnen de onderhandelingen over de toekomstige relatie pas. Een gebed zonder eind lijkt het wel, komen ze er nog uit? Van Bekhoven: "Ik heb geen idee. Als er inderdaad nu een zachte Brexit komt, zal dat helemaal niets doen aan de ergernis van Brexiteer Groot Brittannië jegens de Europese Unie."