Buitenland
WNL

Defensieminister Brekelmans over raketaanval Kiev: 'Laffe, Russische terreur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Defensieminister Brekelmans over raketaanval Kiev: 'Laffe, Russische terreur'

Kiev werd vanmorgen geteisterd door Russische raketaanvallen. Daarbij is ook een kinderziekenhuis geraakt en met de grond gelijk gemaakt, melden Oekraïense media. Minister van Defensie Ruben Brekelmans spreekt in het WNL-radioprogramma Sven op 1 van een "dieptepunt van Russische terreur".

Video niet beschikbaar

"Het zijn vreselijke berichten", doelt Brekelmans op een nieuwe rakettenregen op Oekraïne, met in het bijzonder de aanslag op het kinderziekenhuis in Kiev. "Dat is een hele laffe Russische aanval op de meest kwetsbare mensen. Een dieptepunt van de Russische terreur." De Defensieminister zegt dat hij "dramatische berichten" krijgt vanuit Oekraïne. "Mensen zijn echt overstuur."

De aanval komt volgens Brekelmans niet onverwachts. "De verwachting was dat Rusland iets rondom de NAVO-top zou doen. Dat is een symbolisch moment om te laten zien wat voor verschrikkelijk terreurland het eigenlijk is. Ze doen het nu voor de NAVO-top en ik weet niet of daar een grotere strategie achter zit."

Uitputten luchtafweer

Volgens Brekelmans is de luchtafweer in Kiev relatief goed, maar toch hebben raketten een doelwit weten te raken. "Dat zo'n specifieke plek wordt geraakt is een heel triest dieptepunt", herhaalt de VVD'er zich.

De bewindsman ziet dat Rusland Oekraïne maar blijft bestoken met raketaanvallen en daar is Oekraïne niet altijd tegen opgewassen. "Je kan hele goede lanceerinstallaties hebben, maar daar heb je ook goede raketten voor nodig."

Die heeft Oekraïne, maar het land moet de luchtafweersystemen over het hele land verspreiden, om ook energie- en militaire faciliteiten te kunnen verdedigen, aldus Brekelmans. "Rusland probeert door allerlei aanvallen met drones en allerlei soorten rakketten de luchtverdediging uit te putten", concludeert hij. "Daar zullen wij als Westen meer tegenover moeten stellen, om ook burgers in Oekraïne te beschermen."

F-16's

Brekelmans sprak in Oekraïne ook met president Volodimir Zelenski. Hij vertelde Zelenski dat hij op korte termijn kan rekenen op een aantal F-16's vanuit Nederland. Het wordt echter nog "een ingewikkeldheid" om de gevechtsvliegtuigen met Oekraïners te bemannen.

"Normaal gesproken doen we er in Nederland vijf jaar, of soms zelfs meer, over om onze piloten helemaal op te leiden voor F-16's. Om daar ook allerlei manoeuvres mee te kunnen doen. Met Oekraïense piloten proberen wij dat nu binnen een jaar te doen", legt hij uit. "Ze moeten de F-16's wel voldoende beheersen voordat ze in de lucht gaan, want je wil niet dat er ongelukken gebeuren."

De Defensieminister heeft Zelenksi en Oekraïne ook verzekerd van "onverminderde steun" aan het land, namens het hele kabinet.

Ruben Brekelmans (minister van Defensie) over raketaanval op Kiev: 'Laffe Russische terreur' (8 juli 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie