Politiek
WNL

Voormalig CDA-leider Buma doet oproep aan premier Schoof: 'Hou niet de schijn op en wees eerlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig CDA-leider Buma doet oproep aan premier Schoof: 'Hou niet de schijn op en wees eerlijk'

Voormalig CDA-leider Sybrand Buma roept de kersvers premier Dick Schoof op het eerlijke verhaal te vertellen. "Je moet eerlijk tegen de bevolking zeggen dat een aantal dingen niet lukt", zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Dick Schoof is van plan met de vuist op tafel te slaan in Brussel. Zoals in het hoofdlijnenakkoord staat omschreven, willen de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB een opt-out beklinken. Bijvoorbeeld om onder bepaalde Europese asielafspraken uit te komen. Daarbij zegt Schoof dat niet alles zal lukken, maar dat Nederland niet meer ambieert het braafste jongetje van de klas te zijn.

Oproep aan Schoof

Buma vindt het maar een opsomming van "heel veel beeldspraken, terwijl het over hard onderhandelen gaat" in de Europese hoofdstad. De voormalig CDA-leider pakt de opt-out eruit. "Kan niet, ligt op het kerkhof? Kan niet is hier gewoon een feit. Dat ligt niet op het kerkhof. Je kan geen opt-out doen als er geen verdragswijzigingen zijn en die zijn er niet. Er komt geen opt-out", zegt hij stellig.

Naast de opt-out, wil Schoof nog veel meer bewerkstelligen in Brussel. Hij wil vanaf 2028 1,6 miljard euro besparen op de Europese Unie, de stikstofregels moeten anders en ook de afspraken rondom waterkwaliteit mogen op de schop. Het is een beetje veel van het goede, denkt Buma, die de houding van het kabinet Schoof "risicovol" vindt ten opzichte van Brussel.

Daarom luidt zijn oproep aan de premier als volgt: "Je moet eerlijk naar de bevolking zeggen dat je een aantal dingen hebt opgeschreven waarvan je weet dat het niet gaat lukken."

Sybrand Buma (voormalig CDA-leider) doet oproep aan premier Dick Schoof: 'Hou de schijn niet op en wees eerlijk (3 juli 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie