Buitenland
NOS

Rusland roept noodtoestand uit in grensregio Koersk na Oekraïense aanvallen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland roept noodtoestand uit in grensregio Koersk na Oekraïense aanvallen

De gouverneur van de Russische regio Koersk heeft de noodtoestand uitgeroepen. Volgens de Russen zijn Oekraïense eenheden de grensregio met pantservoertuigen binnengevallen. Duizenden burgers zijn op de vlucht geslagen. Correspondent Geert Groot Koerkamp in Moskou vertelt meer.

Video niet beschikbaar

Doden

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat bij de aanvallen twee burgers zijn gedood. Ook zouden er 31 gewonden zijn, onder wie zes kinderen.

Volgens legerleider Gerasimov zijn gisteren zo'n duizend Oekraïense soldaten met zware wapens de grens over getrokken. Het Russische ministerie van Defensie heeft daarop extra legereenheden het gebied in gestuurd. Ook zouden er Oekraïense luchtaanvallen zijn geweest.

Front

Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp waren er aanwijzingen dat de Russische troepen aan de grens niet goed genoeg zijn om de Oekraïense aanvallen tegen te houden. "Russische dienstplichtigen in gevangenschap biechtten op dat ze naar het front werden gestuurd om loopgraven te graven of om de wacht te houden. Het zijn geen militairen van het kaliber om een Oekraïense aanval tegen te houden."

Het Oekraïense leger heeft niet officieel bevestigd dat het achter de aanval zit, al deden lager geplaatste militairen dat wel.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie