Buitenland
NOSNTR

Hoe serieus moeten we de uitspraken van Trump nemen over Groenland, Canada en Panama?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe serieus moeten we de uitspraken van Trump nemen over Groenland, Canada en Panama?

Donald Trump herhaalde gisteren wederom dat hij Groenland wil inlijven, net zoals hij acht jaar geleden deed tijdens zijn eerste termijn als president. Toentertijd werden deze uitspraken weggewuifd, zegt correspondent Marieke de Vries. De Vries denkt echter dat zijn uitspraken over de uitbreiding van de VS momenteel veel serieuzer genomen worden. Op een persconferentie in Mar-a-Lago zei hij dat hij desnoods met militair geweld grondgebied van NAVO-bondgenoot Canada in zal nemen.

Video niet beschikbaar

Ook de Golf van Mexico, het Panamakanaal en het Midden-Oosten kwamen de afgelopen dagen in zijn uitspraken voorbij. Canada en Groenland wil hij onderdeel maken van de Verenigde Staten, de Golf van Mexico moet de 'Golf van Amerika' gaan heten en de hel zal losbreken in het Midden-Oosten als Hamas niet binnen anderhalve week gijzelaars vrijlaat. Deze controversiƫle uitspraken maken veel los, zo was de persconferentie van Trump het gesprek van de dag in de Deense politiek.

Acht jaar voorbereidingstijd

Acht jaar geleden werd Donald Trump tijdens zijn campagnetijd al beroemd en berucht om zijn excentrieke uitspraken, maar die werden toen een stuk minder serieus genomen. Dit keer is het anders. "Hij komt nu niet onvoorbereid in het Witte Huis, hij weet heel goed wat zijn dreigementen teweeg brengen in de buitenwereld", vertelt De Vries. In de afgelopen acht jaar, tijdens zijn eerste termijn als president en tijdens het presidentschap van Biden, heeft hij veel geleerd. "Hij heeft zich omringd met vertrouwelingen en loyalisten die er hetzelfde instaan als hij, dat maakt hem sterker." Daarnaast is de meerderheid van het Congres in Amerika Republikeins, dat geeft hem ook een voordeel. Het buitenland weet ook dat ze moeten oppassen met zijn uitspraken. Omdat de Verenigde Staten de grootste economie en het sterkste leger heeft, willen andere landen niet met hem in de problemen komen. Ze zijn bang voor bijvoorbeeld een militair conflict of een tarievenoorlog.

Nationale veiligheid

Trump zegt Groenland nodig te hebben vanwege de nationale veiligheid in de Verenigde Staten. Conservatieve Congresleden zijn gevoelig voor dit argument waardoor hij op hun steun kan rekenen. Groenland hoort bij het koninkrijk van Denemarken. Trump dreigt de import van goederen uit Denemarken extra te belasten als dat land niet meewerkt of zelfs het Amerikaanse leger in te zetten. Vooral Democraten laten zich horen en "houden hem in de gaten als hij over grenzen heen gaat", maar de gewone Amerikaanse burger is niet zo bezig met deze acties van hun aanstaande president.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie