Buitenland
NOS

Veel Amerikaanse presidenten kampten met mentale problemen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel Amerikaanse presidenten kampten met mentale problemen

Voormalig Amerika-correspondent Hans Klis heeft het boek Help, de president is gek geworden, geschreven. Een boek vol verhalen en anekdotes over de mentale gesteldheid van Amerikaanse presidenten en presidentskandidaten door de eeuwen heen. In NOS Met het Oog op Morgen spreekt Rob Trip hem uitgebreid over het boek.

Video niet beschikbaar

Depressies

"Verschillende presidenten worstelden in het verleden met depressie", vertelt Klis. "Zeker in de negentiende eeuw en de in de achttiende eeuw zie dat heel erg. Maar dat waren ook hele andere tijden. Er was bijvoorbeeld geen elektrisch licht, dus het was veel donkerder allemaal. En ze maakten bijvoorbeeld veel vaker mee dat kinderen doodgingen."

Eén president die zijn kind verliest is Franklin Pierce (1804-1869). "Hij verliest net voordat hij geïnaugureerd wordt zijn zoon in een gruwelijk ongeluk. Bij die inauguratie zegt hij dan ook: jullie zien mij nu mijn zwakste punt en ik hoop dat jullie mij de kracht geven."

Zijn ministers moesten Pierce regelmatig troosten. "Eigenlijk al zijn kabinetsvergaderingen werden een soort van troostsessies. En daarmee dondert eigenlijk zijn presidentschap in elkaar, omdat hij zo depressief is, zo verdrietig. Zo tuimelt het land eigenlijk een beetje in de Amerikaanse Burgeroorlog."

Klis pleit voor meer openheid over mentale problemen "Ik denk dat mensen opener moeten zijn hierover. Ik denk dat goed zou zijn als onze leiders ook transparanter zouden zijn over hun gezondheid. Wat je vooral niet moet doen is mensen met mythologiseren, zoals de Amerikaanse president vaak gedaan hebben."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie