Buitenland
NOSNTR

Spanningen tussen Israël en Hezbollah lopen op: Vliegtuigen breken geluidsbarrière boven Beiroet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spanningen tussen Israël en Hezbollah lopen op: Vliegtuigen breken geluidsbarrière boven Beiroet

De afgelopen dagen hebben inwoners van Beiroet te maken gehad met harde knallen en oplopende spanningen. Waar eerst apparaten zoals portofoons en piepers ontploften, zijn het nu Israëlische vliegtuigen die door de geluidsbarrière vliegen boven de Libanese hoofdstad. Deze reeks incidenten voedt de vrees voor een escalatie van het conflict tussen Israël en Hezbollah, de militante groep in Libanon.

Video niet beschikbaar

Correspondent Daisy Mohr meldde vanuit Beiroet dat de inwoners op scherp staan na de recente explosies. "De schrik zit er goed in," zei ze. "Mensen probeerden gisteren de hele dag normaal te doen totdat er weer nieuwe ontploffingen kwamen. Vooral de angst voor apparaten, zoals pinautomaten, was groot. Vandaag zijn het de vliegtuigen die voor harde knallen zorgen."

Hezbollah-leider reageert

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah sprak eerder op de dag over de recente gebeurtenissen. Volgens hem heeft Israël met de aanvallen "een duidelijke rode lijn overschreden". Nasrallah noemde de explosies een "oorlogsdaad" en benadrukte dat Hezbollah klaarstaat voor een eventuele escalatie. Hij voegde eraan toe dat een Israëlische inval in Zuid-Libanon voor Hezbollah een "historische kans" zou zijn.


Israël zelf heeft nog niets officieel bekendgemaakt over de ontploffingen, maar het vermoeden is dat de Israëlische geheime dienst Mossad verantwoordelijk is. De spanningen aan de grens tussen Israël en Hezbollah zijn onverminderd hoog, met voortdurende beschietingen over en weer.

Motieven voor Israëlische acties

Joost Hiltermann, Midden-Oosten programmadirecteur bij de Crisis Group, werd gevraagd naar de mogelijke redenen achter de Israëlische acties. Hij noemt drie mogelijke motieven:

"De eerste mogelijkheid is dat Israël probeert Hezbollah te verzwakken en hen zo te dwingen hun acties te staken. Een tweede, plausibelere reden is dat Hezbollah op het punt stond om de apparaten te ontdekken, waardoor Israël geen andere keus had dan ze op te blazen. Een derde optie, zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken suggereerde, is dat Israël hiermee het staakt-het-vuren in de Gazastrook wil ondermijnen."

Vooruitzichten voor Hezbollah

Nasrallah liet eerder weten dat de recente aanvallen slechts een test waren, en waarschuwde dat "alle rode lijnen zijn overschreden". Gevraagd naar wat nu te verwachten valt van Hezbollah, antwoordde Hiltermann: "Ze kunnen altijd toeslaan, maar vaak kiest Hezbollah voor een grotere wraakaanval op een later moment. Het kan echter ook zijn dat de spanningen in de tussentijd weer afnemen."

Het is nog onduidelijk welk belang voor Israël zwaarder weegt: een escalatie van het conflict of het vermijden ervan. "Er zijn in Israël twee kampen," legt Hiltermann uit. "Het ene deel wil aanvallen, ook al weten ze dat het schade zal opleveren. Het andere deel wil dit conflict vermijden omdat ze vrezen dat Israël dit niet kan veroorloven."

Op de vraag of Israël internationaal steun zou kunnen verliezen door deze acties, antwoordt hij: "Tot nu toe heeft Israël de steun van de Verenigde Staten niet verloren".

Een mogelijke oplossing?

Ondanks de toenemende spanningen, ziet Hiltermann nog mogelijkheden voor de-escalatie. "De beste manier om de spanningen te verminderen is een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Als dat niet lukt, kunnen onderhandelingen tussen Hezbollah en Israël een gevechtspauze mogelijk maken. Maar met de huidige oorlog in Gaza is de situatie in het hele Midden-Oosten extreem gespannen."

Hezbollah

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?

Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.

Ster advertentie
Ster advertentie